AMSTERDAM - Ronald Koeman heeft nog steeds goede hoop dat Victor Sikora van Vitesse naar Ajax komt. De vleugelspeler moet de enige aankoop worden van de trainer. "De onderhandelingen zijn nog bezig, we komen steeds een stapje dichterbij", vertelde Koeman woensdag na de eerste training van de landskampioen en bekerwinnaar.
Vitesse
Ajax

Koeman trainde met liefst 26 spelers, onder wie de terugehaalde huurlingen Winter (
Sparta

"De teneur is dat heel veel clubs financiële problemen hebben. Voor de vedetten is dat geen probleem. Maar voor de middelmaat wel. Maar juist zij hebben veel te veel verdiend gezien hun capaciteiten, dat is nu een strop voor veel clubs."

Spits Ibrahimovic mag nog steeds vertekken. ,,Hij is ten opzichte van Machlas en Mido Hossam de minste. Hij speelt nog als een junior. Maar wie weet verrast hij ons allemaal'', aldus Koeman.

Huurlingen

Jeugdtrainer Danny Blind stelde al dat door het terughalen van de huurlingen, de ontwikelingen van de jeugd wordt belemmerd. Koeman vindt dat hij daarover publiekelijk zijn mond moet houden. Koeman: "Winter heeft zo'n status in de voetballerij en bij Ajax, net als Witschge. Die spelers kan ik uit respect niet bij Jong Ajax indelen. Iedereen krijgt een kans bij mij."

Hoewel mooi spel en resultaat hand in hand moeten gaan bij Ajax, pleit Koeman voor realisme. Mentaliteit, vechtlust en degelijkheid zijn zeker zo belangrijk, stelde hij, verwijzend naar het wereldkampioenschap.

"Dat was een les voor iedereen. Wij doen eindelijk weer mee in de Champions League, voor de spelers is dat de slagroom op de taart. Maar ik wil niet afgaan. Internationaal zijn wij een kleintje, maar dat kun je compenseren. Het gaat al lang niet meer alleen om voetbalkwaliteiten."