LIVERPOOL - Liverpool heeft het in de Premier League onbereikbare Chelsea dinsdag in de halve finale van de Champions League verslagen. De club met het grootste verleden bleef ook in het heden overeind, door op een bruisend Anfield de kampioen van Engeland te verslaan (1-0). In het eerste duel was niet gescoord.

Voor de tweede achtereenvolgende keer werd Chelsea daardoor gestuit op de drempel van de finale. Vorig jaar voorkwam Monaco dat de Londense formatie de eindstrijd bereikte. Voor Liverpool, in de nationale competitie 33 punten achter op Chelsea, kwam de winst als een bevrijding. De 'Reds' slaagden op het internationale vlak, waar niet alleen Chelsea, maar ook de Engelse grootheden Arsenal en Manchester United eerder faalden.

Uitbarstingen

Op Anfield Road leidde het succes voor Liverpool tot emotionele uitbarstingen. De club staat voor het eerst in de finale van het belangrijkste clubtoernooi sinds 1985, het jaar van het Heizeldrama. Daar mocht én moest destijds in een macabere sfeer van veel Italiaanse doden Juventus winnen. Saillant: Datzelfde Juve werd in de voorgaande ronde in de eerste clash tussen de teams sindsdien door Liverpool uitgeschakeld.

Op dramatische wijze nam Liverpool destijds in Brussel afscheid van het hoogste podium. De club werd voor jaren van de Europese evenementen verbannen. Daarvoor had Liverpool zich onderscheiden als een van de heersers in het internationale spel. Het won de EC 1 in 1977, 1978, 1981 en 1984.

Curieus

De openingsfase was verrassend èn curieus. Al na vier minuten zette Luis Garcia Liverpool op voorspong. Doelman Cech leek de doorgebroken Baros onreglementair te stuiten, de scheidsrechter wilde niets van een strafschop weten, de Spanjaard profiteerde van de onoverzichtelijke situatie door de bal binnen te tikken. Gallas ruimde wel op, maar zijn ingreep vond plaats achter de doellijn.

De spectaculaire start kreeg geen passend vervolg. Chelsea trok wel het offensief naar zich toe, maar schoot tekort in de eindpass. Dreigende situaties voor het doel van voormalig Feyenoorder Dudek deden zich daardoor nauwelijks voor. Daarvoor was het spel van de kampioen van Engeland te doorzichtig.

Flanken

Ongetwijfeld kwam dit mede omdat Mourinho's formatie het moest stellen zonder zijn voornaamste wapens op de flanken. Daar ontbraken Duff en Robben. De Ier was te geblesseerd om zelfs maar op de bank plaats te nemen. De Nederlander had in overleg met zijn coach besloten als reserve te beginnen. Hij kon wel spelen, maar nog geen negentig minuten.

De opbouw van de favorieten, bij voorkeur spelend vanuit een gesloten organisatie, verliep daardoor stroef. Het tempo bleef laag en openingen werden nauwelijks gevonden. Liverpool liet het op zich afkomen. Tegenhouden was het belangrijkste voor de thuisclub, van aanvallen was niet of nauwelijks nog sprake. Dat hoefde ook niet zonodig.

Kezman

Een aardig schot uit de tweede lijn van Lampard, goed verwerkt door Dudek, veel verder kwam Chelsea niet. Mourinho restte daardoor weinig anders dan overgaan tot plan twee, dat een groot PSV-gehalte had. De in Londen nog nauwelijks productieve Kezman kwam als schaduwspits naast Drogba, de bepaald niet wedstrijdfitte Robben werd ingezet aan de linkerkant. Het beoogde resultaat bleef uit.

Mourinho feliciteerde naderhand de spelers van Liverpool en diens aanhang. "Niemand weet of het doelpunt echt was, zelfs de grensrechter niet", zei hij. "Mogelijk heeft de bal de lijn nooit gepasseerd. Het beste elftal heeft vanavond verloren. Het zij zo."

Winnaar Benitez aan de andere kant: "We hebben gewonnen en dat is het enige dat telt. Heel belangrijk was dat het publiek achter ons stond. Dat geeft je iets extra's."