DEN HAAG - De NOS probeert via het Commissariaat voor de Media toch de hand te leggen op uitzendrechten van samenvattingen van het eredivisievoetbal. Maandag is er een hoorzitting van het commissariaat. De uitzendrechten zijn in december verkocht aan Talpa van John de Mol.

Tijdens de zitting zal de NOS een beroep doen op het zogeheten voorkeursrecht uit de Mediawet, aldus een woordvoerder van het commissariaat. Het gaat om een aantal regels in de wet op basis waarvan geconcludeerd kan worden dat de NOS bepaalde rechten heeft op de beelden. Het commissariaat moet bepalen of dat terecht is.

Het commissariaat hoort maandagmiddag in een besloten zitting vertegenwoordigers van de NOS, Talpa, de Eredivisie CV en RTL. Talpa kocht voor 35 miljoen euro de uitzendrechten voor de samenvattingen.

De NOS wil via het commissariaat "beperkt gebruik van actuele voetbalbeelden" afdwingen. De omroep beroept zich daarbij op artikelen in de Mediawet waarin staat dat de NOS het recht heeft verslag te doen van actuele sportevenementen.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, Cultuur en Media) wees de Tweede Kamer in december op dat voorkeursrecht voor de Publieke Omroep. Om de NOS in de gelegenheid te stellen goede nieuws- en sportberichtgeving te verzorgen moet de NOS in staat zijn om "actueel een redelijke samenvatting te verzorgen. Dat is afdwingbaar", aldus Van der Hoeven toen.

Interpretatie

Volgens een woordvoerder van het commissariaat zijn er diverse regels in de wet die van toepassing zijn, maar is de uitleg ingewikkeld. "Dat is een kwestie van interpretatie," zegt hij. De Eredivisie CV wacht de ontwikkelingen rustig af. "Wij zeggen hier momenteel nog niets over", aldus commercieel directeur Chris Woerts. "We wachten met vertrouwen de behandeling bij het commissariaat af."