SHANGHAI - Je droom verwezenlijken. Het is iets wat velen nastreven, maar waarin slechts weinigen daadwerkelijk slagen. Sinds maandag behoort Danny Heister tot de gelukkigen wiens droom waarheid werd. Op het wereldkampioenschap in Shanghai baarde de 33-jarige tafeltennisser opzien door de regerend olympisch kampioen Ryu Seung Min uit het toernooi te meppen. "Dit is de beste dag uit mijn carrière."

In het propvolle Shanghai Gymnasium maakte Heister zijn reputatie als publieksspeler waar. Van de Arnhemmer is bekend dat hij iets extra's kan brengen wanneer vele ogen op zijn oranje T-shirt zijn gericht. "Negenduizend man op de tribune, de wedstrijd live op de Chinese televisie. En dan de olympisch kampioen verslaan", stamelde hij. "Het is gigantisch."

Fraaie zege

Enkele uren voordat Heister samen met Ryu de arena moest betreden, had de Nederlandse international al een fraaie zege achter zijn naam gezet. In de tweede ronde van het dubbelspel klopte Heister - samen met Trinko Keen - de Europees kampioen Schlager/Jindrak uit Oostenrijk.

Gesterkt door dat succes stapte de 'playing captain' vol zelfvertrouwen het centre court in. De veelvoudig Nederlands kampioen probeerde met veel variatie het spel van de Zuid-Koreaan te ontregelen. "Wanneer je een harde bal speelt, word je genadeloos weggeblokt", merkte Heister soms. "Daarom tafeltenniste ik met veel spin en variatie."

Gigantische ballen

De speler van Düsseldorf nam brutaal een 2-0-voorsprong en kreeg bij een 3-1-stand in games z'n eerste matchpoint. Heister wist die niet te benutten, verloor die game en moest zelfs toestaan dat Ryu Seung Min op gelijke hoogte kon komen: 3-3. "In die laatste game heb ik geweldig gespeeld", zei Heister. "Ik weet niet meer precies wat ik heb gedaan, maar ik schijn gigantische ballen te hebben geslagen."

Publieksspeler Heister erkende dat de "indrukwekkende" sfeer hem tot grootste daden heeft geïnspireerd. "Klappen na een punt doen ze niet", stelde hij. "Al tijdens de rally's hoor je de 'oehs' en 'aahs'. En hoe langer de rally duurt, hoe meer dat aanzwelt. Dan vallen de 'wauws' van de tribune. Ja, echt geweldig." Na afloop werd de speler overrompeld door talloze Chinese journalisten en toeschouwers die allemaal Heister wilden spreken: "Ik heb me met veel moeite een weg gebaand naar de spelersbus."

Zware opgave

De Oranje-afvaardiging kende sowieso een goede dag op het WK. Ook Li Jiao en Trinko Keen kwalificeerden zich namelijk voor de derde ronde. Li ontmoet dan de Roemeense Steff, Keen stuit op Li uit Hongkong, terwijl Heister in de Chinees Hao Shuai zijn volgende opponent vindt. "Dat wordt weer een heel zware opgave", beseft hij.

"Hoe ik terugkijk op deze dag? Tja, ik kan nu weer gaan overdrijven, maar eh. Tja, dat moet ik eigenlijk ook wel, want het is ook ongelooflijk. Van deze partij ga ik zeker de video opvragen."