ALKMAAR - AZ-trainer Co Adriaanse onthield zijn gehoor maandagmiddag een ingewikkelde berekening, maar heeft becijferd dat de kans dat AZ de finale van de UEFA-beker haalt, is gestegen tot 51 procent. "Simpelweg omdat het uitdrukt dat we meer kansen hebben dan zij", aldus de oefenmeester. Donderdag spelen de Noord-Hollanders de tweede halve finale tegen het Portugese Sporting Lissabon.

Voorafgaand aan het eerste duel schatte Adriaanse de positie een stuk minder hoog in. Na de kleine nederlaag (2-1) van donderdag in het Estadio José Alvalade denkt de coach echter dat de kansen flink zijn gestegen. "Het is niet zo dat ik hoopvol ben voor donderdag. Ik denk echt dat we meer kans hebben dan zij. Ik heb die berekening gemaakt op basis van argumenten en niet op basis van gevoel. Al gaat het wat ver om die argumenten hier open en bloot op tafel te leggen."

Twee mogelijkheden

Voor een deel heeft het te maken met de tactiek in het duel met Sporting. De trainer vertelde maandag dat hij er nog niet uit is op welke manier hij de Portugese topclub wil bestrijden. "Er zijn twee mogelijkheden. Of we maken heel snel een goal of we wachten tot de slotfase om toe te slaan. Het is in ieder geval de doelstelling om de finale te halen en daar zullen we aanvallender voor moeten spelen dan in Lissabon."

Schorsingen

Een van de moeilijkheden waar de succesvolle coach mee kampt, is de afwezigheid van Olaf Lindenbergh. De middenvelder steekt de laatste weken in goede vorm en is uitgegroeid tot een belangrijke schakel in het Alkmaarse team. Lindenbergh is echter, net als Buskermolen, geschorst voor de return van de semi-finale. "Het gemis van Buskermolen is gemakkelijk op te vangen. Op zijn positie kan Opdam spelen, die terugkeert van een schorsing. Hoe we de afwezigheid van Lindenbergh gaan opvangen, weet ik nog niet."

Tactiek

"In ieder geval is er in deze selectie geen speler die hem één-op-één kan vervangen. We hebben dus twee mogelijkheden. Of ik kies opnieuw voor een extra middenvelder, net als in Portugal, of ik stel een extra aanvaller op. Voor welke optie ik kies, heeft te maken met de tactiek."

Risico

AZ moet het donderdag doen zonder Jan Kromkamp. De verdediger zei het afgelopen weekeinde dat hij graag wil spelen. De international heeft echter een enkelblessure, die bij fysiek contact snel kan verergeren. Omdat Kromkamp zelf geen last meer heeft van de kwetsuur, stelde hij voor donderdag het risico te nemen en mee te doen tegen Sporting.

Het idee werd zondagavond al door de medische staf van AZ getorpedeerd. Maandag kwam Adriaanse nog even terug op de woorden van Kromkamp. "Ik vind het begrijpelijk dat hij wil spelen. Hij voelt niets en denkt dat hij fit is. We hebben echter vorige week al de beslissing genomen dat hij niet kan meedoen en dat een operatie het beste voor hem is. Er zijn op dit moment geen nieuwe medische inzichten om daar op terug te komen."