LONDEN - Voor het eerst in vijftig jaar is Chelsea kampioen van Engeland geworden. De Londense formatie nam zaterdag een beslissende voorsprong op achtervolger en titelverdediger Arsenal, door Bolton te verslaan (2-0). Lampard, de ster op het middenveld, maakte de doelpunten.

Het is het tweede succes bij Chelsea van de eerstejaars-coach Mourinho, die eerder met zijn team al de League Cup won. Een derde prijs is nog binnen bereik. Over enkele dagen speelt Chelsea de halve finale in de Champions League op Anfield bij Liverpool, dat de afgelopen week op Stamford Bridge overeind bleef (0-0).

1955

Chelsea, voor het laatst in 1955 kampioen, verloor dit seizoen in de competitie slechts één duel. Het aantal tegentreffers is na 35 duels beperkt, dertien. De club maakte een einde aan de hegemonie van Manchester United en Arsenal, die de titels de laatste negen jaar verdeelden. De achtervolgers van nu spelen nog wel om de FA Cup, waarvan de finale over drie weken plaatsvindt.

Naderhand sprak Mourinho in bevlogen woorden over zijn elftal. ,,Niemand met gezond verstand kan zeggen dat deze titel onterecht is. We hebben het verdiend. Als we moesten voetballen, voetbalden we, als we moesten vechten, vochten we, als we moesten lijden, leden we. Als een team.''

Ambitie

Van het begin had Chelsea maar één doel: Winnen. Mourinho: ,,Sporters uit verschillende werelden kwamen hier in juli voor het eerst bij elkaar. Van dat moment voelde ik de ambitie, de wil, het verlangen. Samen wilden ze iets bereiken. Dat is gelukt.''

Mourinho, vorig jaar met Porto winnaar van de Champions League, wordt gezien als het tactisch brein achter het succes. Maar waar zou de succescoach uit Portugal zijn zonder de Russische geldschieter en miljardair Abramovitsj, die sinds zijn komst in 2003 ongeveer 300 miljoen euro in spelers investeerde.

Terry

De kenners beschouwen twee zaken als cruciaal in het succes van Chelsea. De robuuste verdediger Terry, onder wiens leiding de Londense defensie amper te verslaan is, én het vermogen van het elfal uit alle linies te scoren. Middenvelder en international Lampard is de topschutter, met achttien treffers. Daarna komen de aanvallers Drogba en Gudjohnsen. Ook vleugelspitsen als Robben en Duff bleken geregeld productief.

Robben beleefde een wisselend eerste seizoen bij Chelsea. De keren dat hij speelde, maakte de oud-PSV'er grote indruk, maar wegens uiteenlopende blessures stond hij vaker langs de kant.

Zaterdag hield Mourinho hem opnieuw thuis, licht geblesseerd en ongetwijfeld met het oog op de naderende confrontatie met Liverpool. Kezman, de tweede van PSV gekomen speler, verbleef daar waar hij al bijna het hele seizoen verblijft, op de bank.

Liverpool gelijk

Liverpool speelde gelijk bij Middlesbrough, 1-1. De club liet daarmee een kans liggen dichterbij stadgenoot Everton te komen, dat verloor (2-0) bij Fulham. Middlesbrough, spelend met Boateng, Hasselbaink en Zenden, kwam tegen Liverpool al na vier minuten op voorsprong door Nemeth. Gerrard maakte na de hervatting gelijk. Bij Fulham, met Van der Sar in het doel, scoorde oud-Twentenaar John een van de twee treffers tegen Everton.

Winst Manchester

Manchester United bleef wel foutloos. De Mancunians, zonder Ruud van Nistelrooij, wonnen met 4-0 bij Charlton Athletic. Martin Jol kwam met Tottenham Hotspur een stapje dichterbij Europees voetbal door Aston Villa met 5-1 te verslaan. Een vervelende dag voor Stefan Postma, de sluitpost van Villa.