LAUSANNE - De Colombiaanse wielrenner Santiago Botero is winnaar geworden van de Ronde van Romandië. Botero won zondag in Lausanne de vijfde en laatste etappe, een tijdrit over twintig kilometer, en nam de leiderstrui over van de Italiaan Damiano Cunego, die tweede werd in de eindstand. De derde plaats was voor de Rabo-Rus Denis Mentsjov.

Botero was de leiderstrui zaterdag kwijtgeraakt aan Cunego, die het sprintje om de derde plaats in de vierde etappe winnend afsloot en daarmee enkele bonificatieseconden veroverde. De rit, eindigend in een slotklim naar Les Paccots, was gewonnen door de Spanjaard Contador. Op enkele seconden werd de Italiaan Piepoli tweede. Beste Nederlander in de bergrit was Pieter Weening. De jongeling van Rabobank werd veertigste op anderhalve minuut van de ritwinnaar.

Thomas Dekker

In de afsluitende tijdrit van zondag was een Nederlander iets prominenter aanwezig. Talent Thomas Dekker liet de zesde tijd klokken, op 49 seconden van Botero. Voor Dekker vormde zijn optreden in Romandië de bevestiging dat het met de vorm voor de Giro wel goed zit. "We rijden daar twee lange tijdritten. Ik hoop een keertje op de voorgrond te kunnen treden", zei de 20-jarige Noord-Hollander.

De eindzege betekende de comeback van Botero. De blonde Colombiaan, 32 inmiddels, leek in 2002 definitief door te breken met ritzeges in Tour, Dauphiné Libéré en Ronde van Spanje en het behalen van de wereldtitel tijdrijden.

Die overwinning was het laatste wapenfeit van Botero, die na twee anonieme jaren afgelopen winter door T-Mobile-baas Godefroot werd afgedankt. Het Zwitserse Phonak pikte hem op maar eigenlijk was Botero in de Ronde van Romandië, meetellend voor de ProTour, voorbestemd als knecht te rijden voor de Spanjaard Pereiro. De winnaar van de proloog bleef in de eerste bergrit echter niet overeind, waarna Botero voor zijn eigen kans mocht gaan.

In de afsluitende tijdrit was zijn opdracht drie seconden goed te maken op Cunego. Dat lukte: Cunego werd vierde op 36 seconden, de Australiër McGee en de Spanjaard Pereiro vestigden zich nog tussen de twee kemphanen. In het eindklassement werd Cunego tweede en bewees daarmee klaar te zijn voor de Giro, die hij vorig jaar won.

Leiding ProTour

De Rus Mentsjov werd derde in Romandië, zijn beste resultaat tot nu toe voor Rabobank. Door de podiumplek pakte de Rabobank-wielerploeg eerste plaats in het ploegenklassement van de ProTour. De Nederlandse equipe passeerde het Belgische Davitamon-Lotto dankzij de derde plaats in het eindklassement van de Ronde van Romandië van de Rus Denis Mentsjov.

Ook het Deense CSC passeerde Davitamon en schoof naar de tweede plaats. De topdrie in het individuele klassement veranderde niet. De Italiaan Di Luca bleef leider, voor de Belg Boonen en de Spanjaard Freire. Michael Boogerd is de eerste Nederlander. Hij staat zesde.

Zabel wint Rund um den Henninger Turm

Erik Zabel liet zondag in Rund um den Henninger Turm eindelijk weer eens zien dat hij nog steeds een koers kan winnen. Voor eigen publiek bezorgde de Duitser zijn ploeg T-Mobile de tweede grote zege binnen acht dagen.

Er moet binnenkort gepraat worden over contractverlenging. De zege in de koers, die graag volgend jaar toetreedt tot de ProTour, kon daarom op geen beter moment komen. Vorig jaar werd hij vooral vaak net voorbijgereden; dan weer door de Italiaan Petacchi, dan weer door de Spanjaard Freire die Zabel in Verona van de wereldtitel afhield. "De tijden dat ik kon vertrouwen op mijn kracht in de laatste honderd meter zijn voorbij", klonk het zondag realistisch uit de mond van de winnaar.

Sprint

In Frankfurt had hij na ruim 200 kilometer nog slechts af te rekenen met een groep van ongeveer twintig renners zonder sprinters. De Argentijn Borrajo werd tweede, de Zwitser Markus Zberg derde. Karsten Kroon, vorig jaar winnaar van de Duitse semi-klassieker, sprintte niet meer mee om de ereplaatsen.

Hij was lang voorop geweest met een groep waarvan ook de Duitser Schumacher, kopman van het Nederlandse Shimano, deel uitmaakte. Vorig jaar slaagde Kroon in zijn opzet met een vroege ontsnapping mee te gaan. Dit keer hield de vlucht geen stand, maar was Kroon uiteindelijk wel de enige Nederlander die voorin stand hield.

Derde keer winst

Maar de winnaar werd in Frankfurt gewoon Erik Zabel, voor de derde keer na zeges in 1999 en 2002. 34 Jaar is hij inmiddels en zeker na een matig seizoen als vorig jaar gaat een renner twijfelen. "Renners als Petacchi en Freire kom ik in de sprint niet meer voorbij. Ik heb mijn tactiek sowieso veranderd. Ik had besloten hier vanaf 300 meter voor de streep de sprint aan te gaan. Het voelt geweldig dat het me weer gelukt is iedereen achter me te houden. Ik denk dat ik nog wel de beste eendaagse renner van Duitsland ben."

Dank zij de overwinning van Aleksandr Vinokoerov vorige week in Luik-Bastenaken-Luik was de druk al van de ketel bij T-Mobile. De miljoenenformatie had lang moeten wachten op de eerste zege van het seizoen. Zabel bezorgde de ploeg een week later een overwinning die weliswaar geen ProTour-punten oplevert maar wel veel prestige, zeker in het thuisland.

"Natuurlijk stonden we onder druk. Het is mooi dat een oude zak als ik hier nog wint", zei hij met een lachje. Zijn vrouw doet de onderhandelingen met teambaas Olaf Ludwig. "Ik heb haar in ieder geval wat goede argumenten meegegeven."