GENT - Voor Yuri van Gelder went het, voor Suzanne Harmes nog niet: het behalen van medailles bij wereldbekerwedstrijden turnen. Van Gelder behaalde zondag in Gent haast achteloos zijn achtste gouden plak, de veertiende medaille in totaal, terwijl Harmes zelfs twee exemplaren mocht bijschrijven, zilver en brons. Voor haar waren dat nummer vier en vijf.

Hoewel Van Gelder inmiddels routineus het erepodium beklimt, gelden voor hem in de deze week gepresenteerde commerciële turnploeg dezelfde wetten als voor teamgenote Harmes. Beiden krijgen van hun nieuwe sponsor een premie voor een medaille, beiden kunnen nog meer verdienen als ze de naam van de geldschieter in de krant weten te krijgen.

100 euro

"Honderd euro", noemde Harmes zondag met ontzag de publiciteitspremie van haar sponsor. "Maar precies weet ik het niet, want volgens mij zit er nog wel verschil in per krant." Een landelijk dagblad levert meer munten op dan een regionale krant? "Volgens mij wel. Maar alleen als de hele naam Salto Reïntegratie in de krant komt. De term salto is niet genoeg."

Topturnen in Nederland. De nationale boegbeelden, met zeven verenigd in de nieuwe formatie, krijgen wat geld als ze de sponsor goed in beeld krijgen. Turnen is nu eenmaal geen sport waarmee brood te verdienen valt. Nog niet. "Hopelijk kunnen we na een paar jaar met deze ploeg aan een salaris gaan denken", aldus teammanager Remi Lens.

Balk en vloer

Voor Harmes is elke euro vooralsnog meegenomen. Zondag presteerde ze sterk op balk (zilver met 9,050) en vloer (brons in 9,212). Dat betekent een dubbele premie, hoeveel het precies oplevert wilde ze niet kwijt. "Dat mag ik volgens mij niet zeggen. Maar ik zit net op kamers en dan is alles welkom."

Bij de Europese titelstrijd, begin juni in Debrecen, moet de 19-jarige nationaal kampioene haar A-status van NOCNSF verlengen. "Eerst moet ik me nog kwalificeren, maar als dat gebeurd is, moet ik het daar laten zien. Als ik mijn A-status kwijtraak, dan kan ik beter terug naar mijn ouders. Dan kan ik mijn kamer echt niet meer betalen."

Favoriet

Loes Linders en Jeffrey Wammes, twee andere leden van de verse turnploeg, vielen zondag buiten de ere- en de geldprijzen. Van Gelder liet andermaal een uitstekende ringoefening zien. Hij is de grote favoriet voor het goud in Debrecen, als de voortekenen tenminste niet bedriegen.

Want er is nog Jordan Jovtsjev, de 32-jarige Bulgaar die Van Gelder vroeger inspireerde tot een loopbaan aan de ringen. Jovtsjev, viervoudig olympiër, meervoudig wereld- en Europees kampioen, is de enige die op de wereldranglijst van de ringen nog boven Van Gelder staat.

Normaliter zou hij de grote tegenstrever zijn, maar zelf zei Jovtsjev zondag iets anders: "Debrecen komt voor mij iets te vroeg, ik denk niet dat ik dan al op topniveau zit. Bovendien concentreer ik me op vier toestellen, ik kan niet alles op de ringen gooien."

In Hongarije kan Van Gelder straks zijn eerste EK-medaille in de wacht slepen, wie weet wel een titel. Dat zal waarschijnlijk pas echt geld opleveren. Voorlopig blijft het nog sappelen in turnend Nederland. Van Gelder kan slechts blijven presteren en hopen dat het in de toekomst financieel beter zal gaan. En dat gekibbel tussen sponsor en zijn werkgever Defensie, zoals deze week, in het vervolg achterwege blijft.