ROTTERDAM - Hij deed het niet met opzet. Maar in zijn analyse van de succesvolle uitwedstrijd tegen Feyenoord (1-3) strooide SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek nog wat extra zout in de gapende Rotterdamse wond.

Bekijk video: Breuer: 'Winnen in de Kuip is mooi'
Modem/ Breedband

"Het was zomeravondvoetbal in de hitte, in een veel te laag tempo", verzuchtte de Friese coach. "We hebben niet best gespeeld. Toch bleven we gemakkelijk overeind en gaven we heel weinig weg. Dat is niet onaangenaam in onze strijd om Europees voetbal."

Geen strijd

Collega Ruud Gullit zat er na de vijfde thuisnederlaag verslagen bij. "Wat wij lieten zien was nog minder dan zomeravondvoetbal", sprak de oud-international gelaten. "Er zat geen strijd en geen voetbal in. Iedereen deed maar wat. Ik had wel acht spelers kunnen wisselen in de rust."

Volgens Gullit is zijn labiele ploeg de "rampweek" eerder deze maand, met nederlagen tegen FC Den Bosch, Ajax en PSV (via strafschoppen in de beker), mentaal niet te boven gekomen. "De spelers hebben geen houvast meer. Ze snakken naar het einde van het seizoen. Ik heb me verschrikkelijk geërgerd. De spelers hebben het publiek in de steek gelaten. Alleen Goor, Östlund en Kuijt toonden vechtlust, de rest haakte af."

Groeiende onvrede

Het fanatieke deel van het Rotterdamse legioen reageerde de groeiende onvrede in de slotfase af op het bestuur, op technisch directeur Mark Wotte ("koop er nog maar zes bij") en op de coach (,,Gullit rot op''). Het was de eerste keer in dit grillige seizoen dat de harde kern zich tegen de Amsterdamse trainer afzette. "Ik heb daar geen problemen mee", sprak Gullit grootmoedig. "Het publiek is terecht boos en zoekt dan iemand om de frustratie op af te reageren. Nu was ik ook aan de beurt. Daar zit ik verder niet mee."

Bij Feyenoord ontbraken Babos, Lodewijks, Ono, Hofs en Gibbs. De zwakke Saïdi speelde op halve kracht en werd in de 72e minuut door Gullit uit zijn 'lijden' verlost. Middenvelder Bosschaart, die geen schim meer is van de stoere speler die hij bij FC Utrecht was, mocht al na een halfuur inrukken (voor lichtgewicht Pardo). "Pascal leverde te veel ballen bij de tegenstanders in", legde Gullit uit.

Nieuwkomer De Graaf, voor de eerste keer sinds eind januari in het basisteam, kon opnieuw niet bewijzen dat hij voor Feyenoord een meerwaarde heeft. Doelman Malkowski, die in zijn laatste contractmaanden in de Kuip zowaar zijn debuut nog mocht maken, viel weinig te verwijten. De twee treffers van Väyrynen (afstandschot en fraai afgeronde aanval door het centrum) en het beslissende doelpunt van Hansson, die ongehinderd mocht inkoppen, waren het gevolg van onvoorstelbare verdedigingsfouten.

Kort offensief

De gelijkmaker van het machteloze Feyenoord viel in de 37e minuut onverwacht en kwam op naam van topscorer Kuijt, zijn 24e competitietreffer. Het korte offensief na de pauze leverde wel vijf kansen op, maar geen treffer. Bij Heerenveen miste invaller Samaras twee keer in riante positie. De rode kaart voor invaller Lazovic, die tegenstander Yildirim met zwaaiende arm in het gezicht raakte, gaf het duel voor het beschamende Feyenoord een passend slot. "Dit kan echt niet", sprak Gullit verontwaardigd.