MUNCHEN - Simon Vroemen heeft tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in München een zilveren medaille behaald op de 3000 meter steeple chase. De 33-jarige Delftenaar leek in de finale op goud af te stormen, maar moest in de laatste 10 meter de Spanjaard Antonio Jimenez voorbij laten gaan.

Jimenez finishte in 8.24,34. Vroemen volgde in 8.24,45. Nooit haalde hij een medaille op een groot kampioenschap. Toch overheerste na afloop de teleurstelling over het gemiste goud. Zo'n grote kans als in het Olympiastadion krijgt hij vermoedelijk nooit meer. "Vanavond zal ik blij zijn met zilver, maar ik was er zo dichtbij. Dit is klote. Jimenez zag net kans er binnendoor te glippen."

'Jezus'

Vroemen keek in de laatste 50 meter verlangend naar de finish. "Ik denk, Jezus, ik ga kampioen worden." Dat bleek te vroeg gejuicht. Vroemen keek te veel om naar de sprintende Spanjaarden Jimenez en Martin. De Nederlander veroverde wel de A-status van NOCNSF. "En ik ben ook wel blij dat ik eindelijk een toernooi goed heb gelopen."

Korving

Vroemen veroverde de eerste medaille voor Nederland in het toernooi. De laatste plak dateerde van de vorige EK in 1998, toen Robin Korving brons won op de 110 meter horden. Het laatste zilver was van kogelstoter Erik de Bruin in Split 1990. Marathonloper Gerard Nijboer tekende in Athene 1982 voor het laatste goud.

Finaleplaatsen

Sensationeel waren de finaleplaatsen voor Arnoud Okken en Bram Som op de 800 meter. De 20-jarige Okken werd in de halve eindstrijd in 1.48,22 tweede achter de Duitse favoriet Nils Schumann, de regerend olympisch en Europees kampioen. "Ik heb zoveel power. Laat die Schumann maar oppassen in de finale", zei hij. De Duitse televisie stelde de verrassende debutant na zijn race voor aan de .000 mensen in het stadion.

Beumer strandt

Stefan Beumer (21) haalde het niet. Hij werd zesde in 1.49,60. Maar Okken zag zijn trainingsmaatje Som in de tweede halve finale wel slagen. Som (22) werd vijfde in 1.47,20 en mocht op tijd verder. "We slapen op één kamer en bereiden ons samen voor op de finale van zondag", zei Som. Speciale tactiek hebben de Nederlanders niet.

Som: "Ik sla Arnoud niet op z'n bek als hij voorbij komt, maar ga wel 100 procent voor eigen kansen." Okken: "Ook ik loop mijn eigen race."

Wijenberg

Nadja Wijenberg scoorde een zesde plaats op de marathon. Ze liep .36.06, zo'n tien minuten achter de Italiaanse winnares Maria Guida. De 38-jarige Wijenberg, geboren Russin, was tevreden met haar prestatie. Ze kwam terug van een slepende knieblessure. "Ik wilde heel graag voor Nederland goed lopen", zei ze. "Ik voel me inmiddels echt Hollands."

Kogelstoten

Voor Lieja Tunks-Koeman eindigde de finale kogelstoten in een teleurstelling. De 26-jarige Amsterdamse bleef met 17,54 meter een meter onder haar persoonlijk record. Ze werd daarmee tiende. Zevenkampster Karin Ruckstuhl eindigde op de veertiende plaats. De debutante verzamelde 5858 punten, een persoonlijk record. Vooral haar verspringen was goed (6,31 meter).

Sedoc

Gregory Sedoc viel in de halve finale van de 110 meter horden. De 20-jarige Amsterdammer had een goede start, maar ging onderuit over de vierde horde.

Fiasco

De poging van de estafetteteams mannen en vrouwen om de finales op de 4x100 meter te halen werd een fiasco. Bij de mannen wisselden Timothy Beck en slotloper Patrick van Balkom verkeerd, na een goede start van Martijn Ungerer en Troy Douglas.

De laatste wissel ging ook bij de vrouwen, Joan van den Akker, Jacqueline Poelman, Pascal van Assendelft en Kristel Spierenburg, de mist in. Ze mochten echter overlopen omdat een Spaanse had gehinderd. Later op de avond slaagden ze er met een race in 45,20 seconden niet in om zich alsnog op tijd te plaatsen voor de finale.