SEOUL - Hij zat in een open limousine. Zwaaiend met een Zuid-Koreaanse vlag naar de uitzinnige menigte langs de kant van de weg. Het sneeuwde confetti en uit honderdduizenden kelen klonk één grote echo: 'Hiddink, Hiddink, Hiddink.'

Bekijk video

Zuid-Korea trakteerde dinsdag het nationale elftal en zijn gevierde Nederlandse bondscoach op een uitbundige ticker-tape parade. Een rijtoer door de straten van Seoul, de hoofdstad. Guus voorop in open limousine, de spelers daarachter in een bus. Hiddink is in Zuid-Korea populairder dan zijn voetbalsterren Ahn Jung-Hwan en Hong Myung-Bo.

En dat allemaal door zeven partijtjes voetbal op een toernooi. De Nederlander uit Varsseveld gaf leiding aan een voetbalelftal dat tot ieders verrassing de halve finales haalde. Dat succes maakte van Hiddink een godheid in het Aziatische land. Getuige de tekst onder een enorme poster met daarop een afbeelding van de coach en zijn team: 'We will always remember you'

Paleis

De rijtoer eindigde bij het paleis van president Kim Dae-Jung. Daar viel Hiddink nog een grote eer ten deel; de benoeming tot ereburger van de stad. Voorzitter Chung Moon-Joon van de Koreaanse voetbalbond hing een bloemenslinger om zijn nek.

Dolgraag zouden ze hem staatsburger maken en sommige Zuid-Koreanen zien in de 55-jarige Achterhoeker zelfs een toekomstig president. Maar dat zit er niet in. Hiddink zei het nog maar eens na afloop van alle loftuitingen; hij gaat terug naar het nuchtere Nederland.

Hoewel hij niet expliciet zei dat hij naar PSV gaat, waar een tweejarig contract op hem ligt te wachten. Hiddink hield nog een slag om de arm: "Ik heb nog niet besloten. Ik ga volgende week naar Eindhoven om te onderhandelen. Maar er zijn meer clubs in mij geïnteresseerd. Mijn nieuwe uitdaging ligt bij een Europese club waar ik elke dag met spelers aan de slag kan."

Adviseur

Toch wil de succesvolle coach Zuid-Korea niet helemaal in de steek laten. Hiddink wil graag betrokken blijven bij het Zuid-Koreaanse voetbal en ziet voor zichzelf een rol weggelegd als technisch adviseur van het nationale team. Dat is hij het land ook wel een beetje verplicht. Per slot van rekening steekt Hiddink een bonus van meer dan 1 miljoen euro in zijn zak.