SAN SEBASTIAN - Hij mag dan stoppen, maar hij zorgt er wel voor dat dat niemand zal ontgaan. Laurent Jalabert neemt dit seizoen afscheid van het wielerpeloton. Hij vraagt niet om een receptie, hij verzorgt zelf zijn afscheidsfeestje wel. De man die in de Tour een rit en de bollentrui won, was zaterdag opnieuw de sterkste. Nu in de Clasica San Sebastian.

De renner van CSC-Tiscali won de wedstrijd voor de tweede maal op rij. Deze keer deed hij het als beste sprinter van een kopgroep van vijf. De Spanjaard Astarloa en de Italiaan Missaglia grepen de minder aantrekkelijke podiumplaatsen.

Anonimiteit

JaJa wil niet als een afgegleden topcoureur eindigen. "Ik heb grote renners zien eindigen in de anonimiteit", zei hij na afloop in San Sebastian. "Ik wil dat niet. Als ik zou willen, tekende ik vandaag een prachtig nieuw contract. Maar ik geef er de voorkeur aan om op hoog niveau te stoppen."

Museeuw

Johan Museeuw, de Belg die zaterdag pas op 21 minuten en 22 seconden van de winnaar arriveerde, behield de leiding in het wereldbekerklassement. Hij wist vantevoren dat hij niet in Baskenland zou schitteren. "Dit parcours ligt me niet. Ik wacht op Parijs-Tours."

Astarloa klom naar de derde plaats, hij profiteerde van het uitvallen van de Amerikaan George Hincapie. Die kwam zwaar ten val en moest opgeven. Astarloa kon leven met de tweede plaats, in de wetenschap dat Jalabert echt de beste was in San Sebastian. "Ik had al heel ver voor de finish in de gaten dat hij vandaag de sterkste was."

Jalabert zelf had daar in de ochtenduren nog heel anders over gedacht. "Ik had zware benen. En ik hou niet van regen", refereerde hij aan de weersomstandigheden voor de start.

Uiteindelijk viel het allemaal wel mee met de slechte vorm van Jalabert. De Fransman kon grijnzend vaststellen dat hij zijn 'zoveelste' dagzege had behaald. "Dit was ongeveer nummer 140, zonder de criteriums mee te tellen." Hij overdreef niet eens.

De Nederlandse deelnemers waren zaterdag geen moment vooraan. Michael Boogerd, nog winnaar van de koninginnerit in de Ronde van Frankrijk, kwam als 138e over de streep, op 12.13. De Amerikaanse tourwinnaar Lance Armstrong reed voorin mee. Hij maakte deel uit van de grote groep die op 41 seconden van Jalabert finishte.