SEOUL - De Duitse doelman Oliver Kahn is uitgeroepen tot de beste speler van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Korea en Japan. Het is voor het eerst dat een keeper deze eer ten deel valt. Kahn ontvangt als prijs een gouden bal.
Oliver Kahn
wereldkampioenschap

De keeper in dienst van Bayern München kreeg de meeste stemmen van de journalisten die het toernooi in Azië hebben gevolgd. Kahn kreeg 25 procent van de stemmen. De Braziliaan Ronaldo, topscorer van het toernooi, eindigde op de tweede plaats met 21 procent van de stemmen. De Zuid-Koreaan Myung Bo Hong werd derde.

Tien spelers waren door de FIFA genomineerd voor de gouden bal. Onder hen vier Brazilianen: Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho en Roberto Carlos. De jury koos voor Kahn wegens zijn opvallende keeperswerk. Vooral dankzij een aantal fabelachtige reddingen van de 33-jarige doelman schopte Duitsland het tot de finale. Daarin verloor het van Brazilië.

De verkiezing maakt duidelijk dat een topprestatie in de finale niet telt. Kahn maakte in die wedstrijd tegen Brazilïe zijn grootste fout en Ronaldo velde met twee doelpunten het vonnis over de Duitsers. Hij maakte in totaal acht goals op het WK.

Vier jaar geleden, na het WK in Frankrijk, kreeg Ronaldo de gouden bal. De spits stond toen in de finale tegen Frankrijk versuft op het veld en raakte geen bal. Hij bleek stijf van de pillen te staan die hij had gekregen na een stuipaanval.

/SPORTDuitse pers valt over doelman Kahn