AMSTERDAM - Schaatsster Barbara de Loor heeft onderdak gevonden bij een commerciële ploeg. De verrassende wereldkampioene op de 1000 meter tekent een contract bij VPZ, zo heeft de ploeg maandag bekendgemaakt.

De Loor keert bij VPZ terug onder de vleugels van haar oude trainster Sijtje van der Lende. De laatste twee jaar deed de 30-jarige Heerenveense het op eigen kracht. Ze verbleef vooral in Inzell, waar ze trainde met de Duitse Anni Friesinger.

Friesinger

De Loor zal in de nieuwe situatie ook wel contact houden met Friesinger en haar coach Markus Eicher. Ze zal zich bijvoorbeeld tijdens de wereldbekerwedstrijden in Canada en Amerika bij het duo aansluiten. Van der Lende blijft dan in Nederland.

Van der Lende

Van der Lende, die de coaching bij VPZ heeft overgenomen van oud-schaatser Jakko Jan Leeuwangh, was voor De Loor ook een belangrijke reden om de overstap naar de ploeg te maken. "Ik ben mijn loopbaan met haar begonnen en wil hem graag met haar eindigen in Turijn", legde De Loor maandag uit. "Onze relatie was altijd perfect en ze heeft me ook uit dalen geholpen."

VPZ

VPZ wordt een merkenteam met een B-status. Hierdoor kan De Loor twee logo's op haar pakken dragen. De reclame-uitingen waren vorig jaar inzet van een door De Loor aangespannen kort geding tegen de schaatsbond KNSB. Ze wilde toestemming afdwingen om het logo van haar nieuwe privé-sponsor op haar wedstrijdpak te drukken. Ze verloor toen.

Naast De Loor bestaat de ploeg uit Jorien Voorhuis, Dennis van der Gun, Remmelt Eldering, Arnaud Venema, Erwin ten Hove en Rutger Elsinga. De ploeg begon maandag aan de eerste training als voorbereiding op het nieuwe seizoen.