FRANKFURT - Het Duitse elftal is maandag teruggekeerd in eigen land. De ploeg en begeleidingsstaf werden vanaf het vliegveld in Frankfurt met een escorte naar het gemeentehuis van Frankfurt overgebracht. Daar stonden al uren duizenden fans op de nummer twee van het WK voetbal te wachten.

Duitsland verloor zondag de finale met 2-0 van Brazilië. In Frankfurt droegen fans opschriften met zich mee met teksten als 'Kahn is onze held' en 'Rudi for President'. Ondanks de tweede plaats zijn de Duitsers wel tevreden over het optreden van de ploeg. Vooraf hadden de fans weinig vertrouwen in een goede prestatie in Zuid-Korea en Japan.

Feest

De Duitse spelers maakten er na de verloren finale een lange nacht van in Yokohama. Bier en wijn maakten het toch nog gezellig. Het feest van de verliezende partij duurde tot zeven uur in de ochtend. Zelfs de onfortuinlijke doelman Oliver Kahn durfde zijn kamer te verlaten om mee te doen in het feestgedruis. Met de kreet 'Op dit elftal kan Duitsland trots zijn' maakte bondskanselier Gerhard Schröder zich razend populair.

Ballack

Toen het feestje rond een uur of vier dreigde in te zakken, pakte de voor de finale geschorste Michael Ballack de microfoon. "Niemand gaat hier voor zessen naar huis. Diegene die dat wel doet, hoeft niet meer mee te reizen naar Duitsland", schreeuwde hij een popgroep in het hotel toe. De band begon vervolgens maar weer te spelen.

Wedergeboorte Ronaldo

In Brazilië werd de vijfde wereldtitel met veel bombarie gevierd in de media. Jornal do Brasil schreef dat het elftal het land de gelukkigste dag van deze eeuw had bezorgd. Ovacios omschreef de wereldkampioen als magisch. "Brazilië had de doelpunten en het geluk aan de zijde", meldde Ovacios erbij. "De wedergeboorte van Ronaldo", meldde La Jornada gelukkig.

Stercolumnist Fernando Calazans van O Globe schreef dat de voetbalwereld blij moest zijn met de vijfde wereldtitel van Brazilië. "Een overwinning van de Braziliaanse school (de school van techniek, talent en creativiteit) op de school van de stijve heupen", schreef de populaire commentator.