AMSTERDAM - Door een moeizame overwinning op De Graafschap (1-0) heeft Ajax de tweede plaats in de nationale competitie steviger in handen gekregen. Met nog vier duels te gaan hebben de Amsterdammers nu een voorsprong van vier punten op het ineengestorte AZ, dat nog wel op de derde plaats staat.

De zege op De Graafschap - dat na een rode kaart voor Kalezic vanaf de 34e minuut met tien man speelde - kwam pas in 87e minuut tot stand. Invaller Anastasiou maakte de winnende treffer.

Allerminst tevreden

"Ik ben blij met de punten", zei Ajax-trainer Danny Blind na afloop. "Zeker in relatie tot de tweede plaats en daarmee de kans op deelname aan de Champions League. Die is erg belangrijk voor de club. Met de uitvoering ben ik echter allerminst tevreden. Na de goede overwinningen op AZ en Feyenoord is maar weer eens bewezen dat er nog genoeg te doen is in Amsterdam. Dat verrast me niet. Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd."

Ajax had zondagmiddag in de ArenA ongelofelijk veel balbezit, maar slaagde er lange tijd niet in om een bres te slaan in de menselijke muur van het in degradatienood verkerende De Graafschap.

Kanonnenvlees

"We wilden niet als kanonnenvlees dienen", aldus trainer Gert Kruys. "Al vooraf hadden we daarom besloten om maar met één spits in een verdedigend concept te spelen. We hebben het heel lang kunnen uithouden, maar uiteindelijk hebben we toch verloren. Dat is heel zuur; mijn team kun je nu wel opvegen."

Aan het winnende doelpunt van Anastasiou gingen drie afgekeurde treffers vooraf. Scheidsrechter Sterk floot goals van De Jong (duwen) en de Griekse spitsen Anastasiou en Charisteas (beiden buitenspel) af. Blind bleef na afloop diplomatiek over het optreden van de arbiter. "Ik heb de beelden nog niet terug gezien", aldus de trainer van Ajax. "Dus kan ik niet beoordelen of de doelpunten terecht zijn afgekeurd."

Goede moed

Wel vond de coach dat zijn elftal in het duel met De Graafschap - ondanks een enorm veldoverwicht - te weinig in scoringspositie kwam. "We krijgen te weinig kansen, we hebben moeite om die te creëren. Vooraf was er goede moed. We waren van plan om De Graafschap af te jagen en fris en agressief te spelen. We hebben daar echter te weinig uitgehaald."

Blind constateerde dat de progressie van zijn elftal nog niet heeft geleid tot vastigheden, die hij steevast "de reling" noemt. "Als het goed is moeten we trapsgewijs beter worden en dus omhoog komen. Om daar te komen, maak je afspraken die als reling moeten dienen. Zonder die reling val je naar beneden. Door omstandigheden, nu het lang uitblijven van een doelpunt, zie je dat spelers die afspraken niet nakomen. Echte vastigheden zitten er dus nog niet in."

Opmars

Toch is Ajax - na twee nederlagen in de eerste wedstrijden onder zijn bewind - gestaag aan een opmars bezig. Gesteund door de slechte resultaten van rivaal AZ hebben de Amsterdammers inmiddels een fraai uitzicht op de twee plaats. "Maar we zijn er nog niet", waarschuwt Blind. "Enkele weken geleden had AZ een voorsprong van vier punten op ons. Toen ik dat een dat een groot gat noemde, werd ik meewarig aangekeken. Ook nu blijf ik zeggen dat we de tweede plaats nog niet bewerkstelligd hebben."