IMOLA - Fernando Alonso is klaar om dit seizoen wereldkampioen te worden. Dat bewees de Spanjaard met een derde zege op rij tijdens de GP van San Marino. De manier waarop de jonge WK-leider de opmars van ontketende wereldkampioen Schumacher stopte, maakte heel veel indruk in de paddock.

Na de slechte kwalificatie van Schumacher ging iedereen uit van een strijd tussen polesitter Kimi Raïkkönen en Fernando Alonso om de zege. Het duo begon inderdaad sterk aan de wedstrijd en Raïkkönen zorgde zelfs voor een kleine kloof met de Spanjaard. Lang kon de McLaren-rijder echter niet van zijn eerste plaats genieten. Nog geen tien ronden na de start moest hij zijn McLaren met pech in de pitbox parkeren.


Raïkkönen maakte een goede start, maar moest al snel opgeven

Door het wegvallen van de Fin vooraan kwam Alonso aan de leiding en met Button op een veilige afstand op de tweede plaats leek de wedstrijd toen al gereden. Alonso hield echter geen rekening met wereldkampioen Michael Schumacher.

Perfecte strategie

De Ferrari-rijder lag ondanks de opgave van Raïkkönen en teamgenoot Barrichello slechts op de elfde plaats voor de eerste reeks pitstops. Gelukkig voor de Duitser hield Trulli in zijn Toyota een heel rijtje rijders op. Zo bleef het tijdsverschil tussen de wereldkampioen en zijn concurrenten beperkt en dat werd hard afgestraft door de Scuderia.

De perfecte pitstopstrategie van Ferrari bracht Schumacher van de elfde naar de derde plaats. Knap, maar niet genoeg voor wereldkampioen Schumacher. Hij hield er een verschroeiend tempo op na en ging op zoek naar de tweede plaats van BAR-rijder Jenson Button. Die zag zijn voorsprong van 15 seconden als sneeuw voor de zon wegsmelten. Button slaagde er nog even in Schumacher achter zich te houden, maar bij het dubbelen van Heidfeld en Webber liet hij zich verrassen door een magistrale inhaalbeweging van de wereldkampioen.

Stalen zenuwen

Op dat moment reed Schumacher pas echt alsof de duivel hem op de hielen zat en richtte zijn vizier op leider Alonso. De Spanjaard inhalen tijdens de tweede ronde pitstops lukte niet en dus moest Schumacher het op het circuit proberen. Dertien ronden lang zat hij onder de achtervleugel van Alonso, klaar om het minste foutje van de jonge wk-leider af te straffen. Alonso liet echter zien over stalen zenuwen te beschikken, ging niet in de fout en boekte zijn derde overwinning op rij.

Ondanks zijn sensationele comeback vandaag ziet Schumacher de Spanjaard dus opnieuw twee punten uitlopen in de WK-tussenstand, maar met de terugkeer van Ferrari en BAR op het podium en de pole position van McLaren lijkt het kampioenschap weer helemaal open te liggen.

Voor Christijan Albers komt het er de komende week op aan de nieuwe Minardi betrouwbaar te maken. Geen van beide nieuwe PS05 wagens kon vandaag de complete race-afstand afleggen.