GRONINGEN - Voor het nieuwe seizoen wil Feyenoord kwaliteit boven kwantiteit stellen. Dat betekent dat er in het huidige spelersbestand, met 26 man in de A-selectie en 18 in de verhuur, grote opruiming moet worden gehouden. "Als het al zo is, houd ik dat liever nog even intern", liet coach Ruud Gullit zich zondag na de geflatteerde zege op FC Groningen (2-0) diplomatiek uit.

De geplaagde oud-international wil de rommelige rijen in Rotterdam-Zuid tot aan het einde van de competitie zoveel mogelijk gesloten houden. Want hij is erop gebrand om het verloren seizoen toch nog een beetje positief slot te geven, als dat al mogelijk is. "Je weet nooit wat er nog in het verschiet ligt", mijmerde Gullit.

Dolgraag

De Amsterdammer zou dolgraag nog op de derde plaats willen eindigen. Het verschil met AZ, dat volgens trainer Co Adriaanse in de competitie volledig is ingestort, bedraagt slechts twee punten. Om de moed erin te houden, deelde Gullit zondag na de ronduit matige wedstrijd maar weer eens complimenten uit aan zijn dolende ploeg.

"We hebben een zware periode achter de rug", doelde hij op de nederlagen tegen FC Den Bosch, Ajax en PSV (op strafschoppen). "Het viel niet mee om daar mentaal over heen te komen. Op karakter hebben we hier in Groningen een goed resultaat behaald. Dat hadden we hard nodig na een week waarin we het hele seizoen hebben weggegooid."

Zonder tempo

Ondanks de bemoedigende woorden van Gullit leek Feyenoord, zonder Saïdi (geschorst), Babos en Ghaly (beiden geblesseerd), in het uitverkochte Oosterpark maar naar één ding te verlangen: het einde van het seizoen. De Rotterdammers speelden zonder tempo en inspiratie. Het was één grote janboel op het veld, ook al doordat FC Groningen evenmin een gedreven en geconcentreerde indruk maakte.

"Na die slechte serie van Feyenoord rekende iedereen zich bij ons een beetje rijk", gaf trainer Ron Jans toe. "Zelf had ik ook op meer gehoopt. Maar we misten de juiste instelling om Feyenoord te breken. Dat viel me toch wel een beetje tegen van mijn ploeg."

Lamlendigheid

In de gezapige eerste helft doorbrak de centrale verdediger Bahia in de 36e minuut de algehele lamlendigheid. De Braziliaan, over wie Gullit na afloop goed te spreken was, tikte een terugspringende bal tegen het net nadat hij eerst zelf uit een voorzet van Kuijt via doelman Roorda tegen de paal had gekopt. Pas vlak voor tijd besliste Hofs, opnieuw na een pass van Kuijt, met een koelbloedig schot het duel, 0-2.

Vooral Castelen, maar ook Kalou en Hofs, voor wie opnieuw een schorsing wacht na een onnodige gele kaart, toonden bij Feyenoord in de afronding weinig scherpte. De topscorers Kuijt en Nevland (FC Groningen) kwamen amper in scoringspositie. Met een schot op de lat was verdediger Matthijs in de 71e minuut het dichtste bij de niet onverdiende gelijkmaker voor de Groningers.

Zuchtend

Doelman Lodewijks (38) maakte bij Feyenoord de negentig minuten zuchtend en steunend vol. Volgens Gullit was zijn veteraan niet de enige die bij de Rotterdammers verre van topfit was. "Ook Ono, Castelen, Kalou en Ostlund stonden er niet goed bij. Toch hebben ze zich er goed doorheen geknokt. Een compliment waard."