IMOLA – Kimi Raïkkonen start deze namiddag voor het eerst dit seizoen op pole position. De Fin, gisteren maar 0,003 seconde sneller dan Fernando Alonso, was nu bijna een halve seconde sneller dan de Spaanse WK-leider.

Publiekslieveling Michael Schumacher leek op weg naar een plaats op de tweede startrij, maar maakte een foutje en ging even van de baan. De Duitser start daardoor slechts op de 14de plaats. Teamgenoot Rubens Barrichello presteerde in de nieuwe F2005 al niet veel beter. De Braziliaan start straks als tiende.

Achter Raïkkönen en Alonso, maken Jenson Button (BAR) en Mark Webber (Williams) nog de beste kans om mee te strijden om de zege. Toyota, dat de voorbije races steeds een wagen op de eerste startrij had staan, moet deze keer hopen dat de vijfde startplaats van Jarno Trulli nog wat zal opleveren.

Christijan Albers start na een spin helemaal als laatste in de Grand Prix van San Marino. De Larenaar heeft als vanouds gezelschap van Minardi-teamgenoot Friesacher op de laatste startrij.