WAALWIJK - Met slechts vier vaste krachten in het basiselftal heeft AZ zaterdavond verloren van RKC. In Waalwijk werd het 2-1 voor de thuisclub, na een vrij troosteloos duel. De tweede plaats lijkt langzaam maar zeker buiten bereikt te komen van de Alkmaarders, die uit de laatste vijf duels slechts één punt haalden.

AZ-coach Adriaanse had bepaald niet alle zeilen bijgezet om in Waalwijk met een goed resultaat weg te komen. Perez, Lindenbergh, Landzaat, Van Galen en Nelisse zaten op de bank. Voeg daarbij de blessures van Mathijsen, Meerdink en Kromkamp alsmede de schorsing van De Cler en AZ's bedoelingen waren duidelijk.

UEFA

Donderdag wacht de halve finale van het toernooi om de UEFA-beker bij Sporting in Lissabon. De internationale klus wordt belangrijker geacht dan nationaal de jacht op de tweede plaats. In Waalwijk liet Adriaanse de verdedigers Zoontjes en Vlaar debuteren en kreeg Medunjanin, kenners voorspellen hem een grote toekomst, zijn eerste kans in de basis.

Bij RKC, dat geen grote belangen meer op het spel heeft staan, speelde zich vervolgens niet bepaald een enerverende wedstrijd af. Halverwege was het 1-1. AZ kwam op voorsprong door Opdam, de centrale verdediger die straks in Lissabon wegens een schorsing ontbreekt. Door uit een hoekschop van Fuchs rechtstreeks raak te koppen maakte Vermaelen gelijk. Verder kende het eerste deel weinig hoogtepunten, een schot van Krohn-Dehli op de paal daargelaten.

Winnende treffer

In de laatste twintig minuten leek Adriaanse nog wat meer aanspraak op de zege te willen maken. Hij bracht alsnog Nelisse en Perez. Het leverde enkele kleine kansjes, maar geen resultaat op. In een van de tegenaanvallen maakte Fuchs voor RKC de winnende treffer.

Opleving Roda te laat

Roda JC heeft de stijgende lijn in de competitie zaterdag voortgezet tegen ADO Den Haag. In het Zuiderpark boekte de Limburgse ploeg een 1-4 zege. Van de laatste vijf wedstrijden won Roda JC er vier.

Het is een aardige reeks, die alleen veel te laat komt. Voor het derde achtereenvolgende seizoen grijpen de Kerkradenaren naast Europees voetbal. Roda JC heeft nu 42 punten. Dat zijn er acht minder dan de nummer vijf SC Heerenveen. Met nog vier duels te gaan, kan dat gat onmogelijk nog worden gedicht.

Dat is een grote teleurstelling voor Roda JC. Na twee keer zesde te zijn geworden, sprak trainer Vloet aan het begin van dit seizoen de doelstelling en verwachting uit dat het in zijn derde seizoen wel zou lukken om bij de eerste vijf te eindigen.

Makkelijke zege

Zaterdag hoefde de ploeg van Vloet niet groots te spelen om tot een makkelijke zege te komen. Bij de 0-1 had Koné de bal voor het intikken na een grote blunder van doelman De Vries. De tweede treffer was wel fraai. Van ongeveer 25 meter schoot Bodnar een vrije trap ineens binnen. Datzelfde deed de verdediger van Roda JC een aantal weken geleden bij FC Den Bosch ook al. Net voor rust maakte Koné ook nog 0-3, waarna een groot deel van het thuispubliek massaal het stadion verliet. Na rust maakte Koné ook nog het vierde doelpunt, waarna Verhoek nog iets terugdeed: 1-4.