TILBURG - Willem II heeft zich donderdagavond verrassend geplaatst voor Europees voetbal. De Brabanders wonnen in de halve finale van de Amstel Cup met 1-0 van Ajax. Omdat het daarin PSV treft, dat zich inmiddels al voor de Champions League heeft geplaatst, heeft Willem II als andere finalist automatisch recht op een plek in het toernooi om de UEFA-beker.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor Willem II is het succes een ongekend hoogtepunt in een tegenvallend en kleurloos seizoen. In de Nederlandse competitie staat de ploeg van Robert Maaskant op de twaalfde positie en voetbalt het al wekenlang niet meer mee om wat voor prijs dan ook.

In Tilburg had de hele week dan ook al in het teken van "de wedstrijd van het jaar" gestaan, zoals trainer Maaskant het duel omschreef.

Ook Ajax maakt een slecht seizoen door, maar heeft door een dramatische reeks van AZ inmiddels de tweede plaats weer in handen.

Champions League

Die plek geeft recht op een plaatsje in de voorronde van de Champions League. In de subtop zal dan ook reikhalzend zijn uitgekeken naar de confrontatie tussen Willem II en Ajax. Bij winst van de Amsterdammers zou de zesde plaats op de ranglijst recht geven op Europees voetbal. Nu is alleen de vijfde positie in de eredivisie nog een Europees ticket waard.

Bobson

Willem II moest de bekerontmoeting in met veel blessureleed. Maaskant moest maar liefst acht spelers missen. Een dag voor het duel viel ook Kevin Bobson af, normaal gesproken een van de gevaarlijkste aanvallers van de Tilburgers.

Sneijder

Ajax had in het goed gevulde Willem II-stadion in de eerste helft dan ook het beste van het spel, zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen. Wel waren de Amsterdammers met schoten van Sneijder (2x) en een kopbal van De Jong uit een corner het dichtste bij een doelpunt. Het was echter de thuisploeg die de score opende.

In de 38e minuut gaf Ceesay vanaf de rechterkant een goede voorzet op Caluwé, die de tijd had om de hoek uit te kiezen en te scoren: 1-0.

Maxwell

Het was voor Ajax niet de enige tegenvaller in de periode voor rust. In de 42e minuut kwam Maxwell ongelukkig terecht na een onschuldig duel met een Tilburger. De Braziliaanse linksback van de Amsterdammers viel gillend van de pijn op de grond en moest zich per brancard van het veld laten dragen. De eerste diagnose is een afgescheurde voorste kruisband.

Voorsprong

De voorsprong gaf Willem II de moed om in de tweede helft wat aanvallender te gaan spelen. Direct na rust kreeg Redan een goede mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Hij kopte van dichtbij echter ruim over het doel van Vonk. De keeper had daarvoor al een inzet van de doorgebroken Ceesay gepareerd.

In het verloop van de tweede helft kregen de Tilburgers het echter steeds moeilijker. Ajax drong de nummer twaalf van de Nederlandse competitie steeds verder terug op eigen helft. In de goal van Willem II maakt Oscar Moens echter een uitstekende periode door.

Lijn

Hij redde twee keer op goede inzetten van de ingevallen Charisteas. Daarnaast had hij het geluk dat verdediger Van der Struijk goed oplette bij een schot van Pienaar en de bal van de lijn haalde.

Tien minuten voor tijd leek Ajax eindelijk gelijk te maken, maar schoot Mitea op de lat. Blind bracht in de slotfase ook spits Anastasiou nog in, maar had het geluk in Tilburg niet aan zijn zijde. Daardoor mag Willem II zich als verrassende bekerfinalist opmaken voor een Europees avontuur.