RIJSWIJK - Schaatscoach Geert Kuiper stapt over naar de marathon. Hij wordt trainer van de formatie Time Out. De laatste jaren was Kuiper actief als sprintcoach bij de langebaanploeg van TVM. Enkele weken geleden werd onverwacht bekend dat hij daar niet voor contractverlenging in aanmerking kwam.

Op de dag dat zijn vertrek bij TVM bekend werd, kreeg Kuiper een telefoontje van Time Out. "Daaruit sprak vertrouwen", zei de voormalig sprinter èn marathonschaatser. "Ik kreeg ook meteen een goed gevoel bij deze ploeg. De sponsor is een jong bedrijf, dat zeker nog drie jaar in de sport verder wil. Dat alles biedt perspectief."

Belangrijk

Om meerdere redenen kwam een gedeeltelijk ander circuit Kuiper niet slecht uit. "Dit is globaal een baan voor halve dagen. Bij TVM was ik ongeveer acht maanden per jaar onderweg. Ik kan nu ook thuis meer op de boerderij werken en zie de kinderen vaker. Dat zijn voor mij belangrijke zaken. Ik had er al weleens over gedacht er een jaartje tussenuit te stappen. Maar dat valt niet mee als je er middenin zit."

Minder betrokken

Daar komt bij, verklaarde Kuiper, dat de banen zoals hij ze had niet voor het oprapen liggen. "Zoveel commerciële teams zijn er nu ook weer niet. Bovendien zijn de vacatures op dit moment ingevuld. Misschien ontstaat er nog iets rond Rintje Ritsma of Jan Bos, maar van die kant heb ik niets gehoord. Daarom lijkt deze oplossing me ideaal. Actief blijven in de sport, maar er toch iets minder bij betrokken zijn dan voorheen."

Kuiper werkte sinds 2000 bij TVM. Daarvoor was hij actief bij Sanex, de voorloper van de TVM-formatie. Onder zijn leiding werd Gerard van Velde in 2002 in Salt Lake City olympisch kampioen op de kilometer.

Kosta Poltavets

Bij Time Out heeft hij in eerste instantie een overeenkomst voor een jaar afgesloten. Hij krijgt er onder meer te maken met Miel Rozendaal, Andres Landman en Bertjan van der Veen. Inmiddels is bekend dat Kosta Poltavets de vorige baan van Kuiper overneemt.