MALDEGEM - Sprintspecialisten en outsiders grepen in het buitenland de nationale wielertitels. In Duitsland (Hondo) en België (Steels) werd het kampioenschap beslist tijdens een massale aankomst.

In andere landen vielen veel verrassingen. Nicolas Vogondy, Juan Carlos Guillamon en Oleg Grisjkin. Namen die bij veel wielerkenners de wenkbrauwen doen fronzen. Toch zullen ze komend jaar dankzij hun kampioenstrui bekend worden bij een groter publiek. Het trio won namelijk de nationale titel van hun land.

Vogondy bleef in de Franse titelstrijd Nicolas Jalabert en Patrice Halgand voor. In de Spaanse stad Salamanca zorgde Guillamon voor een daverende verrassing door het kampioenschap te winnen. Hij versloeg aansprekende namen als Abraham Olano (tweede) en Martin Perdiguero (derde). In Rusland mocht Grisjkin de kampioenstrui aantrekken.

Steels

In België pakte Tom Steels voor de derde keer in zijn carrière de nationale titel. De sprinter van Mapei reed de hele dag alert mee en maakte deel uit van een kopgroep van dertien renners.

Toen die groep bijgehaald werd door het peloton, gokte Steels op de massaspurt. Die keuze pakte goed uit. Tijdens de massale aankomst was hij met overmacht de sterkste. Uittredend kampioen Ludovic Capelle eindigde als tweede, Gert Vanderaerden greep het brons.

Duitsland

Telekom verlengde in Duitsland zijn abonnement op het Duitse kampioenstricot. Niet Erik Zabel - zoals verwacht - maar adjudant Danilo Hondo mocht plaatsnemen op de hoogste trede van het podium. Hondo was samen met Uwe Peschel uit het peloton ontsnapt.

Peschel wist dat hij in de sprint tegen Hondo geen enkele kans zou hebben, maar de coureur koos eieren voor zijn geld. Hij werkte goed samen met de Telekom-coureur en kreeg als beloning een zilveren medaille. Zabel won de spurt van het peloton en eindigde daarmee als derde.

Italië

In Italië ontsnapte een sterk trio uit de greep van de hoofdgroep. Salvatore Commesso, Francesco Casagrande en Dario Frigo demarreerden op de laatste beklimming en spurtten vervolgens om de titel. Commesso was duidelijk sneller dan Frigo (tweede) en Casagrande (derde).

Zwitserland

Alexandre Moos mag zich een jaar lang kampioen van Zwitserland noemen. De renner van Phonak, die tijdens de Ronde van Zwitserland al een etappe won, soleerde naar de zege. Zijn ploeggenoot Roger Beuchat werd tweede, Pierre Bourquenoud kreeg brons.