ROTTERDAM - PSV heeft nog steeds uitzicht op drie prijzen. Een week na de zege via strafschoppen op Olympique Lyon in de kwartfinale van de Champions League versloeg de voorname kampioenskandidaat woensdagavond Feyenoord vanaf elf meter in de halve finale van de nationale beker. Na een stand van 1-1 na reguliere speeltijd nam PSV de penalty's het beste.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Voor de Eindhovense club miste alleen Farfan en scoorden Van Bommel, Park, Robert en Lucius. Namens Feyenoord waren Ono en Lazovic nog succesvol. Goor en De Graaf ontnamen de Rotterdamse club de kans op de eerste bekerzege sinds tien jaar.

Kuip

PSV moet het op 29 mei in de Rotterdamse Kuip opnemen tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Willem II en Ajax. De lokale driehoek van de gemeente Rotterdam zal donderdagavond ongetwijfeld de duimen drukken voor de Tilburgers. Bij winst van Ajax dreigen wellicht dezelfde problemen als afgelopen zondag toen supporters van de Amsterdamse en Rotterdamse club op grote schaal vernielingen aanrichtten.

Weinig risico

Met het oog op de bijna veroverde landstitel en ontmoetingen met AC Milan in de halve finales van de Champions League wilde PSV in het duel met de Rotterdamse nummer vier van de eredivisie zo weinig mogelijk risico nemen. De lichtgeblesseerde Vennegoor of Hesselink en Ooijer kregen rust voorgeschreven. De belangrijke middenvelders Cocu en Vogel mochten op de bank plaatsnemen. Trainer Hiddink kende eveneens andere prioriteiten dan de halve finale van de nationale beker. Hij was aandachtig toeschouwer in San Siro bij de competitiewedstrijd van AC Milan tegen Chievo Verona.

Na blessures van Alex en Bouma in de verlenging beëindigde PSV het duel met slechts vijf basisspelers. Kenmerkend voor de kracht van de Brabanders was dat de Eindhovense club het duel toen nog had moeten beslissen. Robert schoot op de lat en Lucius kopte in kansrijke positie naast. Feyenoord kwam na reguliere speeltijd niet verder dan een doelpoging van Lazovic die doelman Gomes verijdelde.

Balbezit

Ook in de niet sterkst mogelijke formatie had PSV het betere van het spel. De spelers van de koploper van de eredivisie vonden elkaar gemakkelijk. Feyenoord moest het meeste balbezit dan ook aan PSV laten. Het enige wat PSV zich aan mocht rekenen was dat het erg slordig met de kansen omsprong.

Aanvalstrio

Feyenoord was zoals zo vaak dit seizoen afhankelijk van de ingevingen van het door Kuijt, Castelen en Kalou geformeerde sterke aanvalstrio. Vanaf de tribune constateerden bondscoaches Van Basten en Van 't Schip nogmaals dat Kalou wat hen betreft niet snel genoeg een Nederlands paspoort kan krijgen. De aanvaller uit de Ivoorkust was soms ongrijpbaar voor Bogelund, de slechte vervanger voor Ooijer.

Het was ook Kalou die in de vierde minuut profiteerde van een dekkingsfout in de defensie van PSV. Op aangeven van Goor liet hij doelman Gomes met een kopbal kansloos. Kalou was vlak voor rust ook dichtbij een tweede treffer. Hij schoot echter vanaf zeker twintig meter op de lat.

Buitenspel

Ook na de hervatting domineerde PSV de wedstrijd. Feyenoord mocht niet mopperen dat scheidsrechter Van Egmond tot tweemaal toe een treffer van de voor Sibon ingevallen Robert afkeurde. De arbiter oordeelde eenmaal dat de Braziliaan een overtreding op Ostlund had gemaakt. Tien minuten voor tijd liet Robert doelman Babos voor de tweede keer kansloos. Op advies van zijn grensrechter floot arbiter Van Egmond echter voor buitenspel.

PSV sloeg toe op het moment dat ze bij Feyenoord al met het hoofd bij de finale waren. Doelman Babos redde in de 88e minuut nog goed op een doelpoging van Beasley maar was kansloos op het tweede schot van de Amerikaan: 1-1. In de wetenschap dat ook Ajax zondag al succesvol was in de slotfase begon Feyenoord aangeslagen aan de noodzakelijke verlenging. Met bloed, zweet en tranen vochten de Rotterdammers zich naar de uiteindelijk verloren strafschoppenserie.

Zaterdag

De meegereisde supporters van PSV vierden na afloop dubbel feest. Na de nederlaag van AZ bij FC Utrecht (3-2) is de Eindhovense club zaterdag bij een zege op Vitesse voor de achttiende keer landskampioen.