UTRECHT - AZ is de tweede plaats in de Nederlandse competitie kwijt. De halvefinalist in de UEFA-beker verloor woensdag in De Galgenwaard met 3-2 van FC Utrecht. Door het verlies is Ajax de Alkmaarders op ranglijst definitief gepasseerd. De Amsterdammers hebben nu een punt meer dan de ploeg van Co Adriaanse.

FC Utrecht leek voor AZ de ideale tegenstander om een goed resultaat tegen te behalen en daarmee de tweede plaats in de eredivisie weer te heroveren. De ploeg van trainer Foeke Booij maakt een desastreuze tweede seizoenshelft mee en won voor het laatst op 6 februari een wedstrijd in het eigen stadion. Alleen NAC Breda en FC Den Bosch doen het na de winterstop nog beroerder dan de Utrechters.

Champions League

Ook AZ maakt in de competitie niet de beste periode van het seizoen door. Na verliesbeurten tegen Feyenoord en Ajax werd afgelopen zondag in de Alkmaarderhout ook niet gewonnen van NAC (1-1). Door de tegenvallende resultaten was de tweede plaats, en daarmee plaatsing voor de voorronde van de Champions League, niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal weken geleden. Ajax had voorafgaand aan het inhaalduel tegen FC Utrecht nog maar twee verliespunten meer dan AZ.

Utrecht-trainer Booij besloot zijn elftal na een reeks van vier verloren duels op rij op twee belangrijke posities te wijzigen. In het doel kreeg doelman René Ponk zijn plaats terug. De keeper verloor aan het begin van dit seizoen zijn basisplaats, maar zag zijn vervanger Joost Terol de laatste weken stevig blunderen. Linkerspits Dave van den Bergh - vorig jaar nog international - mocht ook niet meedoen; hij werd vervangen door Edson Braafheid.

Ploeteren

Tot sprankelend voetbal leidden de omzettingen niet. Beide ploegen ploeterden zich door de eerste helft, die vooral werd gekenmerkt door veel balverlies van zowel FC Utrecht als AZ. De beste kansen waren echter voor de thuisploeg. Doelman Henk Timmer verijdelde echter een goede vrije trap van Stefaan Tanghe en tikte ook een schot van De Jong naast zijn doel.

Voorsprong AZ

Tegen de verhoudingen in kwam AZ in de 35e minuut op voorsprong. Barry van Galen tikte een goede voorzet van Kenneth Perez achter doelman Ponk, die even daarvoor met veel moeite een schot van Lindenbergh had gestopt. Binnen enkele minuten was de stand alweer gelijk. Na een goede aanval van FC Utrecht kwam routinier Jean-Paul de Jong op de rand van het zestienmetergebied in vrije positie en krulde de bal prachtig achter Timmer.

Attractiviteit

Na de pauze won het duel aan attractiviteit. De twee ploegen speelden in een hoog tempo en met veel strijd vol op de aanval, waardoor voor beide doelen veel ruimte ontstond. FC Utrecht kwam door een knap uitgespeeld doelpunt op 2-1 (Tanghe), waarna Perez de stand weer gelijk trok. Tanghe bracht de thuisploeg in de 65e minuut opnieuw op voorsprong: 3-2. Ondanks diverse kansen voor beide elftallen werd daarna niet meer gescoord in Utrecht.