HOEI - Michael Boogerd is gewaarschuwd. Danilo Di Luca is op oorlogspad. De Italiaan heeft vorig jaar van zijn landgenoot Davide Rebellin de kunst afgekeken: hoe domineer je de week van de Amstel Gold Race en de twee Waalse klassiekers? Di Luca is na zijn overwinning van woensdag in de Waalse Pijl op tweederde. Boogerd hoopt hem zondag in Luik de voet dwars te zetten voor de trilogie.

Rebellin was vorig jaar Boogerds kwelgeest in de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, waarin Boogerd beide malen tweede werd. De Waalse Pijl, toen ook een prooi voor Rebellin, liet de kopman van Rabobank in 2004 schieten. Dit jaar koos hij voor dezelfde strategie, waarbij Di Luca net als Rebellin overal wil starten. De 29-jarige Italiaan bleef woensdag net als een paar dagen eerder in Valkenburg koel in de finale.

Muur van Hoei

Van de Rabobankploeg werd in de aanloop naar de Muur van Hoei weinig vernomen. Löwik (val), Sutherland en Wielinga (maagklachten) gaven op, Theo Eltink en Thomas Dekker (val) kwamen op forse achterstand binnen. Alleen Erik Dekker liet zich woensdag in de laatste 60 kilometer zien, toen hij gedurende drie kilometer even alleen voor het peloton uitreed.

En toch was daar in de finale plotseling weer die dekselse Oscar Freire, de Spaanse wereldkampioen. Met slechts de steun van Dekker en Rasmussen moest hij het stellen in de finale, waarin hij in de slotkilometer aan de zijde van Di Luca, de Luxemburger Kirchen en Rebellin de Muur beklom. Maar net als zondag in de Gold Race bleek het explosieve klimwerk in de slotmeters te zwaar voor de Raborenner. Freire koerste vanwege een blessure aan het zitvlak drie weken niet en dat voelde hij wederom.

Di Luca

Di Luca, Kirchen en Rebellin reden op het steilste stuk weg en maakten het onderling uit. De Luxemburgse kampioen drong aan, maar Di Luca won onbedreigd, zijn tweede op rij. Vorig jaar was het tweemaal net niet (4e in de Gold Race, 2e in de Waalse Pijl), maar nu presteert hij waar Michael Boogerd zo naar hunkert. Di Luca verklaarde het als volgt: "Er zijn twee oorzaken voor deze progressie, het hoofd en de mensen om me heen."

De winnaar wilde die verklaring nog wel wat toelichten: "Ik heb nu in mijn hoofd het idee dat ik kan winnen, dat ik een grote renner ben. Daarbij heb ik nu een sterke ploeg om me heen, die me de kansen geeft om dit te doen." Di Luca zou zijn landgenoot Rebellin zondag in Luik graag nadoen, maar de renner die overstapte van Saeco naar Liquigas weet dat dat lastig wordt: "Zondag winnen zal moeilijker zijn. Er wordt dan nog meer op me gelet." Ook Di Luca weet wel door wie: Michael Boogerd.