NIJMEGEN - Stefan van Dijk is zondag Nederlands kampioen bij de profs geworden. De renner van Lotto was in de massasprint iets sneller dan Rudi Kemna (BankGiroLoterij). Het brons was voor de Limburger Max van Heeswijk. Bij de elite zonder contract was de titel voor Martin van Steen.

Stefan van Dijk had zondag, net gekroond tot Nederlands kampioen wielrennen op de weg, eigenlijk geen zin zijn mening te geven over de tactiek van Rabobank. De grootste ploeg van Nederland, met zeventien man in koers, kreeg voor het tweede jaar op rij klop in Nijmegen. Ditmaal omdat tevergeefs werd gegokt op de sprintkwaliteiten van Steven de Jongh.

"Laten we het gewoon over mijn overwinning hebben", zei de renner van Lotto-Adecco, die zich inmiddels een alom erkend sprinter mag noemen. Zijn podiumgenoten, Rudie Kemna (zilver) en Max van Heeswijk (brons), waren explicieter. "Ik zag meteen dat ze alles op De Jongh mikten, maar dan moeten ze wel tot de laatste kilometer voorin blijven", vond Kemna. "Ik dacht: mooi, bedankt. Een beetje vreemd", meende Van Heeswijk, die te vroeg op kop kwam en Van Dijk en Kemna voorbij zag komen. Het verschil tussen het tweetal was minimaal.

Tactiek

De tactiek van de Rabo's was een hot item. "Een sprintzege van De Jongh was ons uitgangspunt", bevestigde ploegleider Theo de Rooij naderhand. "Op dit parkoers hebben wij geen jongens die in een groep kunnen meegaan en het afmaken tegen mannen als Van Bon en Knaven. Daarbij zijn er geen punten in het parkoers waar we het verschil kunnen maken."

De tactiek van de ploeg met veruit de grootste afvaardiging leidde tot een oersaai koersverloop. Bram de Groot mocht niet meerijden in een ontsnapping met Reinerink, daarna reed Karsten Kroon lange tijd op kop met Thijs Al en Julien Smink, een kansloze missie.

Vierhouten

De koers ontbrandde in de slotronde. De Rabo's leken de controle te hebben, maar waren in de slotkilometer plots van kop verdreven door de koppels Van Bon-Van Heeswijk (Domo) en Vierhouten-Van Dijk (Lotto). "We missen een renner die De Jongh in die fase perfect in stelling kan brengen", erkende De Rooij. Vierhouten, vorig jaar nog bij Rabo, is zo'n man. In de Tour mag hij het voorbereidende werk gaan opknappen voor Robbie McEwen, zondag was hij de perfecte aanjager voor Van Dijk.

Vierhouten tekende afgelopen week voor twee jaar bij Lotto bij en hoeft zich dus in principe geen zorgen te maken over zijn plek voor volgend jaar. Het is een publiek geheim dat maandag in België de bevestiging komt dat de ploegen Domo en Lotto volgend jaar samengaan.

Het is een fusie waar zelfs ministers - Lotto is een staatsbedrijf - zeggenschap in hebben. "Mensen die nog nooit een fiets hebben gezien beslissen over ons", klaagde Vierhouten, die vanuit Lotto-oogpunt geen enkel begrip voor de plannen kon opbrengen. "Bij Domo is het water tot de lippen gestegen, ze zitten zonder co-sponsor. Maar wij draaien een goed seizoen, zijn de nummer twee van de wereld."

Van Dijk was op het podium na afloop tot tranen toe geroerd. Nee, dat had niets met de fusieperikelen te maken. "Al mijn vrienden en familie stonden er, dan schiet je vol. Over mijn positie bij de ploeg maak ik me geen zorgen, maar het is wel erg dat er straks een aantal mensen, renners maar ook ander personeel, op straat staat."