NIJMEGEN - Een blik van verstandhouding tussen Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Mirjam Melchers was niet eens nodig. De wielrensters van Farm Frites waren het al lang eens: ploeggenote Arenda Grimberg mocht zaterdag de nationale titel veroveren. Na een eenzijdige koers: de patatploeg had slechts één tegenstander: Chantal Beltman.

Met Van Moorsel en Melchers op de plaatsen twee en drie was het podium geheel in handen van de ploeg van Michael Zijlaard. Het zei alles over de overmacht die een dodelijk saaie koers opleverde: het drietal ontsnapte al in de tweede van zeven ronden, slechts de oudste van de Beltman-zusjes kon volgen en had een bijzonder onplezierige middag. "Ik baalde dat er verder niemand mee was gesprongen, de top is blijkbaar heel smal."

Van Moorsel sprak naderhand over "slaapmutsen" in het peloton. "Wij kunnen er niks aan doen dat de rest niet meekan. In slappe koersen merk je dat niet, maar op een parkoers als dit, voor vrouwen best lastig, merk je dat de meesten dit niet aankunnen. Misschien zouden ze eens een uurtje harder trainen."

Grimberg (24) was de eerste van het drietal die de aanval koos. Een reactie van Beltman bleef uit. "Ik gokte op Leontien." Grimberg reed veertig kilometer alleen en ervaarde dat winnen een mooi gevoel is. "Ik vind het helemaal niet erg voor hen te moeten rijden", knikte ze richting haar prominentere teamgenoten, "maar winnen is ook wel eens leuk."

Grimberg kwam afgelopen winter met Melchers over van het Italiaanse Acca Due O. Het veroveren van de nationale titel is haar grootste succes tot nu toe. "Een talent", oordeelde Van Moorsel. Wel eentje die moet leren omgaan met het afmaken van een koers.

"Ik ben van mezelf een beetje onzeker. Het bleef door mijn hoofd spoken dat er nog op het laatst iemand hard langs zou komen." Maar achter haar reden toch echt twee tevreden ploeggenoten en Beltman, die zich vanaf het begin geen enkele illusie had gemaakt. Het werd daarom een saai NK. Maar Van Moorsel zat daar niet mee: "Wij hebben laten zien dat we willen koersen."