ASSEN - Bij de TT van Assen is de MotoGP zaterdagmiddag gewonnen door Valentino Rossi. Hij leverde een spannende strijd met de Braziliaan Alex Barros. Voor de Italiaan was het in Assen zijn eerste zege in de koningsklasse. De titelverdediger won al zes van de zeven races en staat onbedreigd aan kop in de WK-stand.

De enige Nederlander in de MotoGP Jurgen van den Goorbergh kende een slechte start, maar schoof telkens een paar plaatsjes op na de valpartijen van Capirossi en Gibernau en het uitvallen van Laconi, Aoki, McWilliams en Riba. De Bredanaar eindigde uiteindelijk als tiende, zijn beste resultaat van dit seizoen. Dat leverde hem zes punten op.

Marco Melandri wint 250cc

De 250cc werd gewonnen door Marco Melandri. De negentienjarige Italiaanse motorcoureur boekte zijn derde zege van het seizoen. Hij won met grote voorsprong. Tweede werd de Spanjaard Toni Elias voor de Italiaan Roberto Rolfo.

Melandri nam de leiding in de strijd om het wereldkampioenschap over van de Spanjaard Fonsi Nieto die slechts vijfde werd. Melandri heeft 120 punten, Nieto 112. De Nederlander Jarno Janssen kwam niet verder dan de 18e plaats op bijna anderhalve minuut.

Janssen had goede hoop zijn eerste WK-punten te scoren. Voor de race regende het, maar het klaarde al snel op en toen was hij kansloos. De coureur uit het Brabantse Griendtsveen kent een zeer tegenvallende rentree in de kwartliters, nadat hij vorig seizoen in het Europees kampioenschap was uitgekomen na twee grandprixjaren zonder succes.

De drie Nederlandse wildcardrijders Gert Pieper (Putten), Jarno Boesveld (Drempt) en Peter Politiek (Borne) eindigden als laatsten op een ronde achterstand. Politiek werd 21e, Boesveld (die vorig jaar als vijftiende eindigde en een WK-punt pakte) 22e en Pieper kwam als 23e en laatste over de finish.

Pedrosa

De eerste race van de TT van Assen, de 125cc, werd gewonnen door Daniel Pedrosa. In een saaie race was de zestienjarige Spaanse motorcoureur oppermachtig. Tweede werd de Italiaanse lijstaanvoerder in de WK-stand Manuel Poggiali voor de Spanjaard Juan Olive. Poggiali blijft leider in het klassement met punten voor Pedrosa die 111 punten heeft.

De Nederlandse wildcardrijders eindigden als laatsten. Adri den Bekker uit Oss werd 30e op 1,46 minuut, Randy Gevers (Berlicum) 31e op ruim twee minuten en Gerald Perdon (Uden) finishte als 32e en laatste op een ronde achterstand. Raymond Schouten (Waardhuizen) viel uit.