ROTTERDAM - Feyenoord en Ajax zijn er een groot voorstander van om per direct een door de overheid gecontroleerd stadionverbod in te voeren, met daaraan gekoppeld een meldingsplicht. Voorzitter Jorien van den Herik van Feyenoord en algemeen directeur Arie van Eijden hebben dat dinsdag gezegd naar aanleiding van de voetbalrellen rondom de wedstrijd Feyenoord - Ajax van afgelopen zondag.

Feyenoord wacht voorlopig - net als Ajax - het resultaat af van het onderzoek dat het audit-team voetbalvandalisme instelt. Als het team adviseert geen Ajax-supporters in De Kuip of Feyenoord-supporters in de ArenA toe te laten, wil Feyenoord zich daaraan houden. Ajax overweegt zich ook aan dat mogelijke advies te conformeren. "Zeker als dat eraan bijdraagt het probleem op te lossen", aldus Van Eijden.

Herik

"Maar", zei Van den Herik, "zonder het invoeren van een meldingsplicht zal dat de eerste jaren nog niet veel helpen, want dan lopen relschoppers op wedstrijddagen nog altijd vrij rond. Getallen zijn mij onbekend, maar ik kan me niet voorstellen dat in die twee treinen alleen maar relschoppers hebben gezeten. Met een stadionverbod en een daaraan gekoppelde meldingsplicht pak je de juiste mensen."

Van Eijden

Van Eijden gaat nog een stap verder. "We zijn een groot voorstander van de meldingsplicht. Niet alleen bij strafrechtelijke stadionverboden, maar ook bij civielrechtelijke verboden. We zijn het wat dat betreft volledig eens met Feyenoord. Maar als het aan Ajax ligt, kan ook de discussie over een voetbalwet weer op de politieke agenda. Het wordt tijd dat de discussie daarover opnieuw begint."

In Engeland is zo'n voetbalwet van kracht. Alle voetbalgerelateerde zaken zijn daarin geregeld. Voor vergrijpen als bijvoorbeeld het gooien van een voorwerp op het veld wordt vrijwel direct een celstraf gegeven. De KNVB pleit al jaren voor het invoeren van "een pakket maatregelen", die als voetbalwet door het leven zou kunnen gaan. "Ons rechtssysteem is op dit moment niet toereikend om voetbalvandalen snel en goed aan te pakken," aldus directeur Henk Kesler van de voetbalbond.

Volgens Kesler is er weliswaar de mogelijkheid om vandalen via een strafrechtelijke procedure een stadionverbod met meldingsplicht op te leggen, maar wordt die variant zelden gebruikt. In een door de KNVB opgelegd stadionverbod (de civielrechtelijke mogelijkheid) is een meldingsplicht optioneel en op basis van vrijwilligheid van de dader.

Voetbalrellen

Kesler: "Na voetbalrellen hoor je standaard de meningen van Joop Atsma (CDA) en Jan Rijpstra (VVD) over spelen zonder publiek en dergelijke. Maar over de onderwerpen waar het daadwerkelijk over gaat, het invoeren van passend beleid om tot oplossingen te komen hoor je ze niet. En dan moeten ze niet aankomen met antwoorden als: 'we hebben toch de mogelijkheid van een meldingsplicht'. Want zij weten heel goed dat dat niet werkt."

Volgens Van den Herik "tart het werkelijk elk voorstellingsvermogen dat de overheid al die jaren softe oplossingen heeft laten prevaleren boven de beste". "Met jarenlange stadionverboden en de meldingsplicht was dit in deze omvang allemaal niet gebeurd. Ik ken de maatschappij, dus ik weet dat er steeds nieuwe potentiële relschoppers zullen opstaan, maar als ze weten dat dit jarenlang ten koste gaat van hun vrije zondag en van het kunnen bezoeken van wedstrijden van hun club, schrikt dat op den duur wel af."