YOKOHAMA - Hoe de uitkomst van de finale van het wereldkampioenschap voetbal zondag ook zal zijn, Brazilië is komende week de nieuwe aanvoerder van de wereldranglijst van de FIFA. Frankrijk moet door de vroegtijdige uitschakeling op het WK (eruit in de eerste ronde) de leiding afgeven.

De regerend wereldkampioen heeft meer dan een jaar onafgebroken aan kop gestaan. Brazilië en Argentinië staan gelijk op de tweede plaats, maar de Argentijnen kwamen net als Frankrijk niet door de groepsfase heen. Brazilië sprokkelde in het vervolg van het toernooi voldoende punten bijeen om Frankrijk te passeren.

Zo herstelt Brazilië de hiërarchie. Vanaf 1994, toen het land wereldkampioen werd, tot aan april 2001 stonden de Zuid-Amerikanen al bovenaan in de ranking. De nieuwe ranglijst wordt komende woensdag bekend.

Duitsland stond in de laatste uitgave elfde en zal door de finaleplaats doordringen in de top-10. Landen als Zuid-Korea (40e) en Senegal (42e) kunnen door hun verrassende prestaties tijdens dit toernooi eveneens rekenen op een aardige progressie.