AUGUSTA - Lance Armstrong beëindigt na de Ronde van Frankrijk zijn loopbaan. Dat heeft de Amerikaanse wielrenner maandag bij een persconferentie in Augusta aangekondigd. Armstrong won de Tour zesmaal, een record.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij zijn nieuwe ploeg Discovery Channel was Armstrong contractueel verplicht nog eenmaal de Tour te rijden. Dat gebeurt komende zomer. Armstrong is de enige renner die de Ronde van Frankrijk zes keer won, dat deed hij tussen 1999 en 2004.

De 33-jarige Armstrong verklaarde lang te hebben nagedacht over zijn besluit. "Mijn tijd is gekomen, al zal het soms nog wel kriebelen. Mijn kinderen zijn mijn grootste supporters. Zij hebben gezegd dat het tijd is om thuis te komen. Doorgaan met wielrennen na 24 juli is geen optie."

Armstrong, wereldkampioen in 1993, kwam terug tot topniveau nadat in 1996 bij hem teelbalkanker was geconstateerd. Artsen gaven hem bij de ontdekking van de ziekte niet meer dan 50 procent kans om te overleven. Met zijn reeks zeges in de Tour na zijn herstel passeerde de Texaan de vier grootheden Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain, ieder goed voor vijf overwinningen.

Dope

Hij werd gedurende de jaren van succes geplaagd door aantijgingen over gebruik van dope. Ondanks veelvuldige controles viel nooit een test positief uit. Hij was en bleef 'clean', zoals Armstrong ook altijd zelf verklaarde.

Armstrongs mededeling komt een dag voor hij deelneemt aan de Ronde van Georgia, een zesdaagse ronde in de gelijknamige Amerikaanse staat.