BERLIJN - De Nederlandse volleyballers hebben zich uitstekend gerevancheerd voor de beroerde opening (een kansloze 1-3) van de World League 2002. Ze wonnen vrijdagavond in Berlijn de tweede wedstrijd tegen Duitsland overtuigend met 3-0 (25-22 25-19 29-27).

De Duitse tegenstand kwam pas laat op gang, in de derde set. Oranje leidde toen door goed spel al comfortabel en kwam in de slotfase ook nog eens op inzet en karakter terug uit geslagen positie. Met een al niet meer verwachte winst zonder setverlies als beloning.

"We hebben nu wel de motivatie getoond," zei aanvoerder Render Nummerdor. "Door zo'n overwinning ga ik met een goed gevoel terug. Donderdag waren we erg kwaad, omdat we veel beter kunnen."

Frustraties

"De opdracht is beter serveren, beter blokken en beter passen. Volleybal is simpel", hield Bert Goedkoop zijn ploeg vrijdagochtend tijdens de training voor. Daarna volgde nog een monoloog van een minuut of vijf om de frustratie van de nederlaag in de openingswedstrijd definitief af te schudden en de adrenalinepomp aan te zetten. De kernachtige boodschap bleek begrepen. Zeker in de eerste sets.

Nederland sloeg 's avonds hard en goed op, met Richard Schuil als grote voorbeeld en Guido Görtzen en aanvoerder Reinder Nummerdor als beste volgers. De servicereceptie was zeker bij de laatste, maar ook bij libero Joost van der Hoek en Görtzen in veel betere handen. Aan het net remden die handen, van onder anderen Joppe Paulides, het Duitse aanvalsgeweld regelmatig af en naarmate het duel vorderde hielden ze het ook steeds vaker tegen.

Zo simpel is volleybal

Omdat de Duitsers bovendien de basisvoorwaarden niet op het niveau van een dag eerder konden houden, zagen de ruim 3400 toeschouwers in de Max Schmeling-hal Nederland de eerste sets voorspelbaar winnen. Zo simpel is volleybal tegenwoordig. Voor wisselen, anders dan om taktische redenen, was geen enkele reden. Mike van de Goor bleef dus op de bank, behalve voor een incidentele blokversterking. Hetzelfde gold voor Robert Horstink.

Bravoure

Maar in de derde set liep de Nederlandse dominantie af. De buitenaanval met minder tempo stuitte vaker op een muur van 3,5 meter, de Duitse veldverdedigers stonden een paar keer op de juiste plaats, libero Van der Hoek zag enkele ballen via zijn armen de tribune in ketsen. De bravoure van Oranje verdween zoals-ie was gekomen: heel plotseling.

Nederland bleef echter wel werken voor de kost, met Dirk-Jan van Gendt als spelverdeler in plaats van de vermoeide Nico Freriks. Een achterstand van 23-19 werd met bezieling zowaar rechtgebreid tot -24. De bevrijding kwam een aantal slagenwisselingen later.

Erg irritant

Goedkoop prees de instelling, maar zei nog steeds de pest in te hebben over de instelling van een dag eerder. "We hebben nog een lange weg te gaan om een constant niveau te halen. Ik ben de laatste 24 uur erg irritant geweest. Ik dacht, laten ze de agressie maar eerst op mij richten en daarna op de Duitsers. Nu kijk ik tenminste met plezier uit naar de wedstrijden van volgende week tegen Cuba."