MONCHENGLADBACH - Het dienstverband van Dick Advocaat bij Borussia Mönchengladbach (BMG) is geen succes geworden. De voormalige bondscoach van Oranje diende maandag bij de Duitse club zijn ontslag in.

De 57-jarige Hagenaar ging begin november 2004 aan de slag bij BMG, nadat hij was opgestapt bij de KNVB. "Ik verwacht dat mijn vertrek veel druk zal wegnemen bij de club en bij de spelers", liet Advocaat weten. "Ik hoop dat de ploeg zich nu kan handhaven in de Bundesliga. Het belang van de club gaat boven alles."

Hij tekende vorig jaar nog vol vertrouwen een contract tot medio 2007 bij BMG. Daarna wilde de voormalige trainer van PSV en Glasgow Rangers met pensioen gaan. Advocaat neemt genoegen met een doorbetaling van zijn salaris tot 30 juni 2005. Hij ziet af van een afkoopsom.

Degradatiestreep

Advocaat is slechts 167 dagen in dienst van de Duitse club geweest. Tijdens de winterstop trok hij voor een bedrag van 3,5 miljoen euro zeven nieuwe spelers aan. Zijn ploeg ging er alleen maar slechter door presteren. BMG staat nog maar één punt boven de degradatiestreep. Eerder was het verschil nog acht punten. Advocaat veroverde slechts achttien punten uit evenzoveel competitieduels.

Bedreigingen

Na de teleurstellende remise van afgelopen zaterdag tegen het gepromoveerde FSV Mainz 05 (1-1) wilde hij al opstappen. Recente bedreigingen aan zijn adres via internet waren hard bij hem aangekomen, evenals de negatieve reacties van de supporters tijdens het duel. Het bestuur van BMG kon Advocaat zaterdag tijdens crisisberaad nog op andere gedachten brengen.

Gefrustreerd

De voormalige voorman van Oranje liet toen wel weten dat hij zich gefrustreerd voelde. "Ik wil de club zo graag helpen. Het bestuur is nog steeds heel positief. Ze denken nog steeds dat ik de juiste man op de juiste plaats ben."

Onherstelbare schade

Twee dagen later zag Advocaat het toch niet meer zitten. Hij had zijn eigen gezag bij BMG onherstelbare schade toegebracht door te zinspelen op een vroegtijdig vertrek. "Advocaat heeft zelf ontslag genomen. We accepteren en respecteren zijn beslissing en bedanken hem voor de samenwerking", liet BMG-voorzitter Königs weten.

Köppel

Met Advocaat stapt ook zijn assistent Pim Verbeek op. Horst Köppel, de coach van de amateurtak van BMG, neemt voorlopig de taken van hoofdtrainer waar. Onder zijn leiding won Gladbach dit seizoen al eens met 2-0 van Bayern München. Köppel fungeerde toen als invaller voor de weggestuurde Holger Fach.