LONDEN - De vijf grote stadsmarathons praten in navolging van sporten als golf en tennis over het formeren van een grand slam. Voor de winnaars van de marathons van New York, Boston, Chicago, Londen en Berlijn liggen extra bonussen klaar.

"We praten constant met elkaar omdat we de mogelijkheid zien onze sport naar een hoger niveau te tillen", zei Mary Wittenberg, de racedirecteur van de New York City Marathon. "We kijken naar andere sporten en zien de voordelen van grand slams. Denk aan de aandacht van de media."

Van samenwerking tussen de grote stadsmarathons was al eerder sprake. Anderhalf jaar geleden opperde de ING Bank het plan voor een marathonranking. In zestien grote marathons, waaronder Rotterdam en Amsterdam, zouden atleten punten kunnen verdienen. Voor de toptien van de ranglijst zou ING 1,7 miljoen dollar prijzengeld reserveren.

Geen toegevoegde waarde

Het plan is vorig jaar afgeschoten. Dat kwam ten eerste doordat een aantal organisaties weinig enthousiast was, maar ook omdat de internationale atletiekfederatie IAAF geld wilde zien voor het verlenen van erkenning aan het systeem. "En dat was voor ons niet bespreekbaar", zegt een woordvoerster van ING. "Erg jammer, want ook ons systeem had als doel de sport te verbeteren en atletiekhelden te kweken. De kas van de IAAF spekken had voor ons geen toegevoegde waarde."