LONDEN - De Olympische Spelen in Athene waren voor haar een drama. Paula Radcliffe kon in de Griekse hoofdstad haar wereldfaam op de marathon niet waarmaken. Zondag soleerde de 31-jarige Britse tijdens de jubileumeditie van Londen op imposante wijze naar haar derde zege. Haar 2.17.42 op de klassieke afstand was de derde tijd ooit. Het wereldrecord (2.15.25) en ook de tweede tijd op de eeuwige ranglijst waren al in bezit van Radcliffe.

De marathon van Londen moest het in de 25e aflevering vooral van het optreden van Radcliffe hebben. Het peperdure topveld bij de mannen kreeg met de Keniaan Martin Lel een enigszins onverwachte winnaar. Lel, in het verleden al wereldkampioen halve marathon, finishte in 2.07.26, waar de Britten door de aanpassingen aan het parkoers op een veel betere tijd hadden gerekend.

Het was wel de beste seizoentijd. Lel was iets sneller dan de Japanner Toshinari Takaoka, die in Tokio op 13 februari 2.07.41 liep. Jimmy Muindi was als winnaar in Rotterdam een week geleden op 2.07.50 blijven steken.

Tergat

Favorieten als wereldrecordhouder Paul Tergat (2.04.55) en de nummer twee van de eeuwige ranglijst Sammy Korir (2.04.56) eindigden respectievelijk als achtste en negende. Hun tijden vielen met 2.11.38 en 2.12.36 vreselijk tegen. Achter Lel finishte de Marokkaanse wereldkampioen Jaouad Gharib als tweede in 2.07.49. De derde plaats was voor de Zuid-Afrikaan Hendrick Ramaala in 2.08.32. Olympisch kampioen Stefano Baldini eindigde als vijfde.

Londen

Londen pretendeert de beste marathon van de wereld te zijn. Budget hebben de Britten genoeg, zeker voor de 25e editie was alles gedaan om de status extra glans te geven met een nog niet vertoonde toptijd. Het bleef bij goede bedoelingen.

De omstandigheden waren goed, waarbij de temperatuur door een lekker voorjaarszonnetje misschien te snel opliep. Radcliffe had daar in de vroege ochtend het minste last van en incasseerde voor haar toptijd een bonus van bijna 100.000 euro, omdat ze de snelste vrouw werd in een race met enkel vrouwen en zonder mannelijke hazen.

Radcliffe

De wereldrecordhoudster kwam totaal gedesillusioneerd terug van de Olympische Spelen, waar ze als grote favoriete hopeloos faalde op de marathon en ook de tien kilometer niet beëindigde. Later dat jaar herstelde ze zich al in New York, waar ze de marathon in november op haar naam schreef. Zondag liep ze na tien kilometer al in haar eentje. Halverwege lag ze onder het door haar zelf opgestelde schema van 68.30. Een wereldrecord bleef echter buiten bereik.

Na 35 kilometer leek de geschiedenis van Athene zich te herhalen. Radcliffe ging naar de kant. Haar maag speelde op, maar ze was snel weer terug op het asfalt. Ze reageerde opgelucht na haar derde zege in Londen. "Ik heb het hoofdstuk Athene afgesloten. Ik laat me daar me daar mentaal niet meer door beïnvloeden."

Lel

Bij de mannen bleef de eerste groep met veel toppers lang bij elkaar. Daarbij keken de toplopers meer naar elkaar dan naar de klok. Evans Rutto, de winnaar van vorig jaar, probeerde twee keer de impasse te doorbreken. Uiteindelijk liep Lel na 35 kilometer bij zijn concurrenten weg. De 26-jarige Keniaan won New York in 2003. "Dit was mijn zwaarste race uit mijn leven, maar ik had me geweldig voorbereid", zei de Afrikaan, die voor zijn prestatie 80.000 dollar (60.000 euro) ontving.