TILBURG - Hij benutte woensdagavond nog de beslissende strafschop in de kwartfinale van de Champions League tegen Olympique Lyon en bezorgde zijn nieuwe club PSV zondagmiddag de eerste competitiezege in negen jaar bij Willem II (0-1).

Robert krijgt bij PSV door omstandigheden minder speelminuten dan verwacht maar de Braziliaan is in de buurt van het vijandelijke doel levensgevaarlijk. Dankzij het doelpunt van Robert en het gelijke spel van AZ tegen NAC kan PSV de titel nauwelijks meer ontgaan.

Bij puntenverlies van AZ woensdag tegen FC Utrecht of drie dagen later bij RKC mag de Eindhovense club zich zaterdag bij een zege op Vitesse al kampioen noemen. Het grote titelfeest staat pas na beide ontmoetingen met AC Milan in de halve finale van de Champions League gepland. PSV wil zich pas op 8 mei na de thuiswedstrijd tegen De Graafschap uitgebreid laten huldigen.

Robert

Robert zal het feest ongetwijfeld uitbundig meevieren. Net als de meeste Brazilianen houdt de spits wel van een feestje. Het kan toch bijna niet anders of hij had iets meer van zijn verblijf bij PSV voorgesteld. Sinds zijn komst in de winterstop mocht hij slechts eenmaal in de basis beginnen.

In het bekerduel met TOP Oss was hij direct goed voor drie doelpunten. Toch moest hij daarna genoegen nemen met enkele invalbeurten. Zoals afgelopen woensdag tegen Olympique Lyon toen hij uiteindelijk de beslissende strafschop benutte. Of zoals zondag tegen Willem II toen hij al twee minuten na zijn invalbeurt de enige treffer van de wedstrijd maakte.

Hiddink

"Robert is geen spits van wereldklasse", aldus Hiddink. "Technisch moet het allemaal nog beter. Maar hij is wel heel bruikbaar. Dat zag je vandaag maar weer eens. Natuurlijk wil hij meer spelen. Maar hij heeft ook de pech dat de ploeg met Vennegoor of Hesselink goed draait. Hij zal geduld moeten hebben. En dat weet hij."

Sibon

Bij absentie van de geblesseerde Vennegoor of Hesselink en Park moest Robert ook tegen Willem II op de bank plaatsnemen. Hiddink wilde Sibon weer eens aan het werk zien. De oefenmeester zag wat hij eigenlijk al wist. De aanvaller komt tekort voor het niveau van PSV. Hij heeft bovendien de pech dat hij heel flegmatiek oogt.

"Daar kan hij niets aan doen, maar dat is wel zo", aldus Hiddink. Tegen Willem II, gehandicapt door zeven geblesseerde spelers, kwam PSV niet in gevaar. Doelmans Moens voorkwam dat Cocu, Farfan en Beasley al voor rust scoorden. Hij was in de 62e minuut echter kansloos op een doelpoging van dichtbij van Robert. Opmerkelijk was dat Cocu in de slotfase een tweede gele kaart kreeg.

Reuser

De altijd zo rustige middenvelder kreeg het in de tweede helft tot twee keer toe aan de stok met Reuser. "De eerste keer wilde hij gewoon de bal naar buiten schieten omdat er een speler van Willem II geblesseerd was", aldus Hiddink. "Even voor zijn tweede gele kaart kreeg hij een enorme beuk van Reuser. Jammer dat scheidsrechter Bossen de wedstrijd niet aanvoelde. Dat is kennelijk ook een kwaliteit."