ALKMAAR - Het succes in Europa groeit AZ in Nederland boven het hoofd. De verrassende halve-finalist in het UEFA-bekertoernooi verspeelde zondag voor eigen publiek het alleenrecht op de tweede plaats in de eredivisie. Door het nieuwe puntenverlies tegen laagvlieger NAC Breda (1-1) moest de Alkmaarse ploeg op de ranglijst 'plotseling' voorrang verlenen aan Ajax, dat in de klassieker tegen Feyenoord wel zegevierde (3-2).

AZ, na de winterstop de vaste runner-up achter de gedoodverfde kampioen PSV, kan woensdag de vertrouwde hierarchie herstellen. Bij winst op FC Utrecht in de Galgenwaard komt de ploeg van coach Co Adriaanse weer twee punten los van Ajax. Maar de veelgeprezen trainer, die eerder deze maand al door Feyenoord en Ajax (beide 2-4) op zijn nummer werd gezet, weigerde zich zondag rijk te rekenen. Hij koos zelfs voor de rol van outsider, van underdog.

Adriaanse

"In de strijd om de tweede plaats zijn we nog niet helemaal verslagen", beweerde Adriaanse met een stalen gezicht. "Ajax heeft geen hinder van Europees voetbal. Die ploeg heeft ook meer kwaliteit dan AZ en heeft bovendien een minder zwaar programma dan wij. Ook als we nog als vierde eindigen, is dit seizoen voor mij dik geslaagd."

Rust

Adriaanse gaf zondag zijn gangmakers Van Galen en Perez rust en ook Nelisse (dijbeen) was niet van de partij. "Met Ramzi en Elkhattabi had ik verse en frisse krachten in huis", legde hij uit. "Sektioui, Huysegems en Lindenbergh kwamen dit seizoen ook nog niet zoveel in actie en Opdam speelde donderdag tegen Villarreal (1-1) door zijn rode kaart maar twintig minuten. Dus er stond bij het beginsignaal best een fit elftal."

Adriaanse en het publiek in de uitverkochte Alkmaarderhout genoten in de eerste helft met volle teugen van het wervelende spel van AZ. De thuisploeg speelde NAC Breda, dat na de winterstop pas vijf punten pakte, aan alle kanten weg. Technische hoogstandjes van Huysegems, Sektioui en De Cler brachten de toeschouwers in vervoering. In het aanhoudende offensief kwam echter alleen Sektioui tot scoren, al in de zesde minuut.

De Marokkaanse international 'voorkwam' op slag van rust de bevrijdende 2-0 door een ogenschijnlijk trefzekere kopbal van Jaliens in buitenspelpositie nog aan te raken. Arbiter Koopman moest daardoor het AZ-doelpunt annuleren. "Ik was dolblij met 1-0", gaf NAC-trainer Ton Lokhoff toe. "We hadden het heel erg moeilijk voor de rust."

Boussaboun

Na de pauze was er van een groot AZ-offensief geen sprake meer. Ali Elkhattabi miste de kwaliteit en de scherpte om 2-0 te maken waarna Boussaboun op aangeven van Lurling de onverwachte gelijkmaker produceerde, 1-1. "We hebben in de eerste helft fantastisch gevoetbald, maar toch twee belangrijke punten verloren", mokte Adriaanse. "Misschien had ik achteraf toch met Perez en Van Galen moeten beginnen. Maar achteraf kijk je een koe in zijn kont."