MUNCHEN - Op de slotdag van de EK atletiek in München zijn de slachtoffers van de olympische aanslag van 1972 herdacht. Dertig jaar geleden kwamen tijdens de Olympische Spelen in München elf leden van de Israëlische ploeg om het leven bij een actie van Palestijnse terroristen.

De herdenking in het olympische park werd onder meer bijgewoond door nabestaanden, officials van de Europese atletiekunie EAA en het organisatiecomité van de EK en de Israëlische ambassadeur in Duitsland. "We mogen dit nooit vergeten en vergeven", riep Ankie Spitzer tijdens de ceremonie op. Ze verloor bij de aanslag haar man.

De veiligheidsmaatregelen rond de bijeenkomst waren zeer streng. Alle aanwezigen werden uitgebreid gecontroleerd. Een helicopter van de politie vloog tijdens de ceremonie boven het olympisch park. Op 5 september 1972 drongen acht Palestijnse terroristen het Israëlische onderkomen in het olympisch dorp binnen. Ze schoten twee sporters dood en namen negen leden van de ploeg in gijzeling.

De Palestijnen eisten de vrijlating van tweehonderd Palestijnse gevangen in Israëlische cellen en wilden een vliegtuig. Bij een reddingsactie op de luchthaven kwamen de negen gijzelaars, een agent en vijf terroristen om het leven.