ALKMAAR - Van een contract is volgens hemzelf nog lang geen sprake, maar de Portugese pers twijfelt al niet meer. Co Adriaanse is komend seizoen trainer van topclub FC Porto. De eerste Portugese journalisten en fotografen meldden zich zondag derhalve in de Alkmaarderhout om de nieuwe hoofdcoach bij hun publiek te kunnen presenteren.

Adriaanse, die afgelopen week narrig en nors reageerde op de eerste nieuwsberichten over zijn mogelijke overstap naar FC Porto, reageerde aanvankelijk professioneel op alle Zuid-Europese aandacht. In beschaafd Engels gaf hij desgevraagd commentaar op de wedstrijd tegen NAC Breda (1-1).

Maar toen de naam FC Porto viel, haakte Adriaanse vrijwel onmiddellijk af. Ook op aanvragen voor een uitgebreid interview ging hij niet in. De Portugese verslaggevers mochten, na lang aandringen, maandag terugkomen naar de Hout voor een gesprekje: "Als ik tenminste een gaatje kan vinden in mijn drukke programma.".

Adriaanse wilde echter maar over één Portugese club praten, Sporting Lissabon, de komende tegenstander van AZ in de halve finales van het UEFA-bekertoernooi. Schoorvoetend gingen de Portugese mediavertegenwoordigers met de uitdrukkelijke voorwaarde van de eigenzinnige Amsterdammer akkoord.