ROTTERDAM - Ajax heeft voor het tweede weekeinde op rij gewonnen van een directe tegenstander in de strijd om de tweede plaats. De Amsterdamse club was zondagmiddag in de Kuip met 3-2 te sterk voor Feyenoord. Vorige week versloeg het elftal AZ al met 4-2. De jonge international Maduro besliste het duel in de laatste seconden van de blessuretijd.

Bekijk video:
Maduro: 'Fantastisch om het winnende punt te scoren'

Modem/ Breedband

Door het resultaat hoeft Ajax de hoop op de tweede positie in de competitie, die recht geeft op voorronde Champions League, nog niet op te geven. De Amsterdammers zijn door de overwinning in punten AZ gepasseerd. De Alkmaarse ploeg verspeelde zondagmiddag twee punten tegen NAC Breda (1-1), maar heeft deze week nog een inhaalduel tegen FC Utrecht op het programma. Ajax heeft als nummer twee nu een punt meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld.

Ongeregeldheden

Door ernstige ongeregeldheden begon het duel in De Kuip een kwartier later dan aanvankelijk de bedoeling was. Ajax-supporters sloopten een trein en misdroegen zich ook buiten het stadion. Uiteindelijk leidde dat er toe dat de klassieker tussen Feyenoord en Ajax zonder supporters van de Amsterdammers werd gespeeld. Als voorzorgsmaatregel werd geen enkele Ajax-fan bij het duel toegelaten.

Ajax liet zich door de randverschijnselen in het Rotterdamse stadion niet van de wijs brengen. Ondanks het gemis van liefst zes potentiële basisspelers (Van der Vaart, Rosales, De Ridder, Charisteas, Obodai en Lindgren) had de ploeg van Danny Blind in de eerste helft het beste van het spel. Tot veel kansen leidde het overwicht van Ajax niet. Maduro, De Jong en Sneijder probeerden Feyenoord-doelman Babos te verschalken met schoten, maar de keeper - dit seizoen fel bekritiseerd - gaf geen krimp.

Rommelig

Het spel van Feyenoord was is de eerste helft vooral erg rommelig. De gevreesde aanval van de Rotterdammers kon slechts een keer in stelling worden gebracht. Kuijt kopte een goede voorzet van Castelen achter Vonk, maar het doelpunt werd door scheidsrechter Temmink afgefloten. Volgens de boomlange arbiter duwde Kuijt, alvorens hij de bal beroerde, zijn tegenstander Grygera weg.

De Rotterdammers waren in die fase Ghaly al kwijt. De middenvelder kwam in de negende minuut hard in aanraking met zijn ploeggenoot Basto en bleef roerloos liggen. Hij werd daarna op een brancard van het veld gedragen en vervangen door Pardo. Ook Basto blesseerde zich in het duel en werd bijna tien minuten in de catacomben van de Kuip verzorgd. Met een opzichtige tulband om zijn hoofd kon hij het duel uiteindelijk wel vervolgen.

Openingstreffer

Direct na de pauze werd de tegenvallende en slordige topper opgefleurd met een doelpunt van Feyenoord. Kalou was in de 48e minuut zijn bewaker Escudé in een directe confrontatie te snel af en nam de openingstreffer voor zijn rekening. Het doelpunt gaf de ploeg van Gullit echter niet het vertrouwen om het treffen definitief in handen te nemen. Ajax hield het initiatief en bekroonde dat veldvoordeel in de 57e minuut met de gelijkmaker.

Het was opnieuw De Jong die het Amsterdamse doelpunt maakte. Uit een intelligent passje van Pienaar maakte hij zijn derde doelpunt in twee wedstrijden. Ook vorige week tegen AZ was hij al belangrijk door de eerste twee treffers in het met 4-2 gewonnen duel te maken. De twee vroege treffers bleken slechts de opmaat voor een waar doelpuntenfestijn. In de 80e minuut leek Kuijt het duel te beslissen, maar Ajax maakte in de slotfase nog twee goals. Eerst was het verdediger Grygera die de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Buitenspel

Aan de goal zat wel een zweem van buitenspel. In de laatste seconden van de tweede helft maakte de jonge international Maduro uiteindelijk het winnende doelpunt. "Dit is voor het team en voor de club een fantastisch resultaat", zei Blind. "Al hadden we er gezien de wedstrijd al niet meer op gerekend."