ARNHEM - Vitesse roept de problemen over zichzelf af. De ploeg verloor zaterdagavond de thuiswedstrijd tegen Heerenveen met 3-1 en daarmee het directe zicht op een ticket voor het UEFA-bekertoernooi.

De Arnhemmers, die zich vorig seizoen pas via de nacompetitie op het hoogste niveau handhaafden, doen het deze competitie boven verwachting. Maar, zoals vaker in het verleden van de club, dreigt in de beslissende fase het elftal van trainer Sturing alsnog buiten de prijzen te vallen. Uit de laatste vier competitieduels behaalde Vitesse slechts twee punten. Het restant van het programma is zwaar. Zo is er volgende week de uitwedstrijd tegen PSV.

Terechte voorsprong

Heerenveen herstelde zich in het Gelredome van de nederlaag tegen een andere concurrent voor Europees voetbal, FC Twente. De Friezen waren in de eerste helft de minste. Vitesse speelde feller en nam door de elfde treffer van clubtopscorer Amoah een terechte voorsprong. De Ghanees scoorde in de twintigste minuut, nadat Vandenbussche een hard schot van uitblinker Jansen niet onder controle kon krijgen.

Na de rust, met Samaras voor de teleurstellende Huntelaar, kregen de bezoekers waarop ze op basis van het betere voetbal recht hadden. Samaras miste twee keer. Eerst kopte hij te slap in, vervolgens mikte de Griek rakelings voorlangs. Bij zijn derde poging was het wel raak. Met het hoofd was hij Yakubu te snel af. Vier minuten later zorgde een plotse bevlieging van Yildirim voor de 2-1 in Fries voordeel.

Geblesseerd

Vitesse miste zaterdag drie cruciale spelers in evenzovele linies. Verdediger Van den Berg en middenvelder Janssen waren geschorst en aanvaller Knopper is langdurig geblesseerd. Het zowel fysiek als mentaal zwaar aangeslagen team, dat wel de steun van een record aantal toeschouwers kreeg, was niet in staat de wedstrijd nog te laten kantelen.

Na de derde Friese treffer, van Nilsson, verlieten duizenden van de 22.913 kijkers vroegtijdig het stadion. "De spelers hebben het uiterste gegeven, dat had ik geëist en dat hebben ze gedaan", zei Sturing na afloop. "Maar we hebben een erg smalle selectie."