ASSEN - In de tweede en afsluitende kwalificatietraining van de MotoGP heeft wegracer Jurgen van den Goorbergh zijn tijd niet kunnen verbeteren. Hij bleef vrijdag op het TT-circuit van Assen steken op de vijftiende en zwaar tegenvallende tijd van 2.03,823. Lijstaanvoerder in de WK-stand Valentino Rossi start zaterdag vanaf polepostion, 2.01,691, voor zijn rivaal Max Biaggi die 2.01,716 klokte.
Jurgen van den Goorbergh
TT-circuit

In de 250cc behield Jarno Janssen zijn zestiende tijd. Hij heeft perspectief op zijn eerste WK-punten. De punten worden verdeeld over de eerste vijftien coureurs.

Schouten

Naast de twee Nederlandse Grand Prixrijders plaatsten zich ook zes wildcardracers voor de TT. In de 125cc mogen de zeventienjarige Raymond Schouten, Randy Gevers en Adri den Bekkler starten (Gerald Perdon haalde de limiet niet), terwijl in de kwartliters Gert Pieper, Jarno Boesveld en Peter Politiek zich kwalificeerden. Jan Blok plaatste zich niet.

De trainingen werden regelmatig onderbroken door hevige regenval, waardoor de coureurs weinig risico's namen en de volle trainingstijd niet eens benutten. Op een langzamere (tweetakt) motor reed Rossi vorig jaar bijna een halve seconde sneller.

Banden

Van den Goorbergh baalde van zijn tijd. Hij had donderdag, zoals altijd dit seizoen, problemen met zijn banden. Toen hij met betere banden reed, moest hij naar de pits vanwege een lege benzinetank. Dat was een blunder van zijn team. In de stromende regen reed hij vrijdagmorgen in de vrije training trouwens de vierde tijd.

In de regen rijdt Van den Goorbergh beter dan op een droge baan. Een goede start is cruciaal voor de Bredanaar. De meeste rijders verafschuwen de regen. En een aantal rijders, onder wie Rossi en Van den Goorbergh, heeft met hun zware viertaktmotoren toch al veel moeite overeind te blijven op het vernieuwde circuit.

Regen

Vorig jaar werd de TT beslist door de regen. Op het moment dat Rossi de kop zou overnemen van Biaggi werd de race afgevlagd, omdat meer dan driekwart van de wedstrijd was verreden. Rossi wacht daardoor in Assen nog steeds op zijn eerste zege in de koningsklasse.

Rossi

"Ik wil graag winnen, maar het wordt erg moeilijk door het weer", zei Rossi. "Niemand weet nu waar hij aan toe is. Niemand heeft goed en lang kunnen trainen, het was een verloren dag. Ik had aan een ronde genoeg om op pole te komen. Het wordt een onvoorspelbare race."