RIJSWIJK - Nederland blijft voorlopig met zes voetbalclubs actief in de Europese bekertoernooien. Na tegenvallende resultaten de laatste jaren bestond de vrees dat ons land binnenkort met een ploeg minder aan de Champions League of UEFA-beker mocht deelnemen.

Dankzij de goede resultaten van vooral PSV en AZ zijn concurrenten als Griekenland, Turkije, Schotland en Tsjechië inmiddels weer op grote achterstand gezet. Nederland bezet momenteel achter Portugal de zevende plaats op de ranglijst. Een vijfde positie, nu nog vergeven aan Duitsland, geeft recht op een extra deelnemer in de Champions League.

Duitse clubs presteren dit seizoen beduidend minder dan hun Nederlandse concurrenten. Toch hoeft Duitsland nog niet te vrezen dat het snel met minder clubs aan Europees voetbal mag deelnemen. De ranglijst wordt namelijk door de resultaten van de deelnemende clubs uit de laatste vijf jaar bepaald. De punten worden door het aantal deelnemers per land gedeeld.

Nederland bekleedt voor dit seizoen de vijfde positie. Nummer drie Spanje en nummer vier Frankrijk kunnen nog voorbij worden gestreefd. Deze landen zijn met geen club meer actief in een Europees bekertoernooi. Vooral dankzij PSV en AZ heeft Nederland nu al meer punten dan het succesvolle seizoen 2001-2002. Feyenoord won toen de UEFA-beker.