VEENENDAAL - Paul van Schalen zou het vrijdag in Veenendaal allemaal wel zien. Als 33-jarige wielrenner van de bescheiden Axa-formatie had hij als lid van de kopgroep van vijf in de eendagskoers Veenendaal-Veenendaal weinig te verliezen. Hij nam genoegen met een tweede plaats, wachtte op de jump van favoriet Gerben Löwik, maar zag tot zijn verbazing niemand meer passeren.

"De mooiste overwinning ooit", zei de winnaar glunderend. Achter hem verdween Rabotroef Löwik uit het zicht. Scheldend op zijn materiaal reed de snelste renner uit de kopgroep naar de ploegleiderswagen. De Rabobank had een overwicht in de kopgroep van 21 renners die de wedstrijd bepaalde. Met Steven de Jongh en Löwik had gelegenheidsploegleider Theo de Rooy twee sprinters, met Theo Eltink en Niels Scheunemann twee helpers.

In de finale vormde zich een kleinere kopgroep van zes, waaruit de Belg Eeckhout door een lekke band wegviel. Met Löwik als troef voelde Rabo zich veilig. "Deze zege was eigenlijk voor mij", zo mopperde hij achteraf. Löwik werd in de sprint in de steek gelaten door zijn schakelmechanisme: "Ik kon 'm niet meer in de elf krijgen."

Op kop

Van Schalen slaagde daar wel in en haalde de Sloveen Podgornik nog voor de streep in. De Moldaviër Ivanov werd derde, Löwik passeerde als vijfde en laatste van het groepje de streep. "Een kilometer voor de streep ging ik op kop rijden, ik zou wel zien waar het eindigde", keek Van Schalen terug. "Ik verwachtte op het laatst de jump van Gerben, maar die kwam niet. Echt mooi, ik heb Löwik nog niet vaak geklopt. En dan ook nog hier. Ik kom uit Arnhem en de sponsor komt ook uit deze streek."

Waaier

Van Schalen, bezig aan zijn vierde seizoen in dienst van Axa, verkende de afgelopen week twee keer het parkoers. "Maar vlak na de start reed ik in de derde waaier en dacht ik: alle training en moeite is voor niets geweest. Toch kwam het nog samen. Ik heb al eens de proloog van Olympia's Tour gewonnen en een etappe in de Ster Elektro Tour, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit, dat is duidelijk."

En na de finish van de twintigste editie van Veenendaal-Veenendaal wachtte Van Schalen nog een verrassing. De winnaar van de eerste editie (1985) reikte hem de prijs uit. "Gefeliciteerd, dat er nog maar veel overwinningen mogen volgen", wenste Joop Zoetemelk hem toe. Van Schalen straalde. "Joop Zoetemelk is een grootheid in de wielerwereld. Geweldig dat ik mijn prijs van hem kreeg."