Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers begrijpt nog weinig van de nieuwe landencompetitie Hockey Pro League, waarvan de internationale bond FIH dinsdag het uitgebreide speelschema bekendmaakte.

Caldas (44), die afgelopen maandag werd uitgeroepen tot beste coach ter wereld, heeft de mondiale bond een mail gestuurd met tal van vragen, aldus Hockey.nl.

"Het is voor mij nog steeds onduidelijk wat de bedoeling is van het toernooi. Waar speel je voor? Hoe worden zaken geregeld? Waar spelen we precies?", vraagt Caldas zich af.

De Hockey Pro League is een nieuwe competitie, die de Champions Trophy en een deel van Hockey World League vervangt. De Nederlandse hockeyteams beginnen het toernooi helemaal aan de andere kant van de wereld.

Zowel de mannen als de vrouwen van Oranje spelen op 27 januari 2019 tegen Nieuw-Zeeland. "Door de lange afstanden heeft het toernooi een enorme impact. Maar wat precies de consequenties zijn, is me onduidelijk. De FIH heeft de plannen voor de Pro League te voorbarig naar buiten gebracht."

Televisie

Caldas vindt dat de FIH de coaches en de spelers te weinig betrekt bij de plannen. "Wij zitten structureel met vragen, maar ondertussen gaan de toernooien gewoon door. We moeten oppassen dat we als sport onze ziel niet verliezen aan de televisie", zegt hij.

"Natuurlijk willen we allemaal graag meer exposure voor onze sport; dus meer op televisie en dat onze sport olympisch blijft. Maar ik mis soms de verbinding met de spelers. De spelers zijn de acteurs, de sterren die voor de uitvoering moeten zorgen. Die moet je juist informeren en erbij betrekken."

Alle deelnemers van de Hockey Pro League spelen in de eerste helft van 2019 zestien wedstrijden, acht uit en acht thuis. De beste vier strijden in juni 2019 in de 'Grand Final' om de eindzege. Nederland is de belangrijkste kandidaat voor de organisatie daarvan.