ARNHEM - De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen Karel Aalbers geëist. Aan de eis is een proeftijd van twee jaar verbonden. De voormalige voorzitter van Vitesse wordt valsheid in geschrifte en belastingfraude ten laste gelegd.

Officier Sta herhaalde dat de verdenking van zelfverrijking van tafel was. Kennelijk niet van harte. "Nogmaal, oplichting is niet aan te tonen. Wie alle stukken leest krijgt toch het gevoel dat er iets niet klopt."

Sta gaf aan dat de transfers in het internationale voetbal zijn omgeven door een sfeer van onduidelijkheid. "Contracten zijn vaak knullig opgesteld. Iedereen claimt bepaalde rechten, die echter niet of nauwelijks in overeenkomsten zijn vastgelegd." Transacties zijn volgens hem daardoor vaak moeilijk na te gaan. "Daarin zou verandering moeten komen. Ik denk dat hier een schone taak ligt voor instanties als FIFA, UEFA en KNVB."

Salaris

De verdenkingen tegen Aalbers hadden betrekking op transfers/overeenkomsten van Machlas, Van Hooijdonk, Curovic, Makaay en Vierklau. Bijvoorbeeld bij Machlas zou salaris zijn uitbetaald, zonder dat dit aan de belasting was opgegeven. In het contract stond een salaris van een half miljoen gulden, in de praktijk zou dit 2,5 miljoen zijn geweest. Bij de komst van Van Hooijdonk zou de transfersom zijn verhoogd om een tekengeld van 1 miljoen (gulden) bruto te maskeren.

De officier gaf aan bij het formuleren van de eis rekening te hebben gehouden met het feit dat Aalbers door de zaak jarenlang nadrukkelijk in de publicitaire schijnwerpers heeft gestaan. De verdediging had eerder al aangegeven welke ingrijpende gevolgen dat voor de zakenman en zijn directe omgeving heeft gehad.

Hij trok ook een vergelijk met eerdere zaken bij Roda JC, FC Groningen, Ajax en Feyenoord. "In het Nederlandse beroepsvoetbal is een zekere onverschilligheid ten aanzien van bepaalde normen. Karel Aalbers heeft zich laten leiden door zijn droom van Vitesse een grote club te maken. Die blinde ambitie heeft geleid tot valse contracten en belastingontduiking."