HOOGEVEEN - Kosta Poltavets volgt Geert Kuiper op als sprintcoach van de TVM-schaatsploeg. De 42-jarige Oekraïener heeft voor twee jaar getekend bij de ploeg van onder anderen olympisch kampioen Gerard van Velde en Beorn Nijenhuis. TVM maakte de aanstelling vrijdag bekend.

Teammanager Patrick Wouters is blij met de benoeming van Poltavets, die afgelopen seizoen werkte met Jan Bos en Stefan Groothuis. "Kosta heeft de afgelopen jaren goed werk geleverd met diverse topschaatsers. Door zijn kennis en ervaring is hij duidelijk een meerwaarde binnen onze begeleidingsstaf."

TVM zegde begin deze maand de samenwerking met Kuiper op. Dat gebeurde nadat onder anderen Van Velde en Nijenhuis hadden aangegeven met een andere begeleiding naar de Olympische Spelen in Turijn 2006 toe te willen werken.

Poltavets werkt sinds 1997 in Nederland als coach voor verschillende schaats- en skeelerteams. Hij maakte in de jaren '80 deel uit van de nationale schaatsploeg van de voormalige Sovjetunie. Daarna was hij in de inmiddels zelfstandige Oekraïne als coach actief van de nationale schaats- en triatlonploeg.

President-directeur Arjan Bos van het verzekeringsbedrijf TVM toonde zich verheugd over de komst van Poltavets. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat Kosta samen met Gerard Kemkers een goede invulling kan geven aan het technische beleid."