Larry Nassar is maandag voor nog eens 40 tot 125 jaar celstraf veroordeeld. De voormalige arts van de Amerikaanse turnsters is schuldig bevonden aan misbruik van meisjes tijdens sportlessen.

De straf komt bovenop de 175 jaar celstraf die Nassar eerder al kreeg voor misbruik van turnsters van de Amerikaanse olympische selectie en de 60 jaar die hij kreeg voor het bezit van kinderporno.

Rechter

Rechter Janice Cunningham keurde het gedrag van de 54-jarige Nassar maandag duidelijk af. "Hij heeft meisjes en vrouwen beroofd van een van de belangrijkste kwaliteiten die een persoon kan hebben: vertrouwen."

Nassar begeleidde jarenlang Amerikaanse topturnsters als Simone Biles, Gabrielle Douglas, Aly Raisman en McKayla Maroney, die allen tot de slachtoffers behoren. Tussen 1996 en 2012 ging hij vier keer als teamarts naar de Olympische Zomerspelen.

De afgelopen weken kwam al naar buiten dat het aantal meisjes en vrouwen dat Nassar van seksueel misbruik beschuldigt, is opgelopen naar meer dan 250.

Naar aanleiding van het schandaal zijn het bestuur en directie van de Amerikaanse gymnastiekbond USA Gymnastics al opgestapt.