LISSABON - Sporting Lissabon komt voor de tweede keer dit seizoen naar Nederland. De Portugezen schakelden donderdagavond Newcastle United uit in de kwartfinale van de UEFA-beker en nemen het in de strijd om een finaleplaats op tegen AZ.

Sporting, dat eerder in een dramatische clash Feyenoord uitschakelde, won donderdagavond met 4-1 van Newcastle. Dat was voldoende om de nederlaag met 1-0 van een week eerder goed te maken.

Newcastle nam in Lissabon nog wel een voorsprong via Dyer. Kort voor rust maakte Niculae gelijk. Na de pauze troffen Sa Pinto, Beto en Rochemback in de laatste twintig minuten doel voor Sporting.

Verloren

Bij AZ zullen ze met gemengde gevoelens naar de volgende tegenstander kijken. De Portugezen lieten in de twee duels met Feyenoord al zien tot de stugste categorie in Europa te behoren. De Rotterdammers verloren twee keer met 2-1, waarbij het duel in Nederland werd ontsierd door problemen met de aanhang van Feyenoord.

Kluivert

Sporting is er op gebrand de finale op 18 mei te halen. Die vindt plaats in stadion José Avalade, waar de ploeg zelf de wedstrijden afwerkt. Toch was ontgoocheling groot toen Dyer de Engelse ploeg, met Kluivert op de bank, na twintig minuten op 1-0 bracht.

De spits schatte een doorgekopte bal beter in dan twee Portugese verdedigers en schoot na een lange spurt de bal door de benen van doelman Ricardo: 0-1.

Schorsing

Sporting, dat in een enorm hoog tempo was begonnen, zocht daarna even naar het juiste ritme. De ploeg miste topscorer Liedson. De 27-jarige Braziliaan was dit seizoen in de UEFA-beker al acht maal succesvol, met onder meer een treffer in beide duels tegen Feyenoord. Door een gele kaart in het eerste duel tegen Newcastle zat hij donderdag een schorsing uit.

Goede kansen

De Roemeense international Niculae bracht echter net voor de rust de hoop in de Portugese harten terug. Hij kopte een voorzet voortreffelijk in. Het was de aanzet tot een stormloop in de tweede helft, waarin overigens Newcastle ook nog goede kansen kreeg.

Manager Souness haalde na een uur Dyer naar de kant en bracht Kluivert in. Tot de 72e minuut leek er niets mis voor de Engelse formatie.

Toen Sa Pinto echter slecht wegwerken afstrafte, zakte Newcastle weg. Beto tekende voor de benodigde derde treffer. De speler mist het eerste duel met AZ omdat hij tegen een gele kaart aanliep.

In de slotfase, toen Newcastle alles op de aanval gooide, profiteerde Rochemback nog van een fout van Carr. Sporting is nog steeds in de race op 18 mei voor een volksfeest in eigen stadion te zorgen. Dan moet het wel eerst afrekenen met AZ.